Visitationens sista dag: Glädje och kreativitet som inspirerar

Nyhet Publicerad Ändrad

Biskop Johan Tyrberg avslutade visitationen i Landskrona med en kulturfestival och festmässa i Sofia Albertina kyrka.

2015-10-28

Kulturfestivalen inleddes av kyrkomusiker Dag Videke vid orgeln med den pampiga Ouvertyr Libanaise som komponerats av Naji Hakim. Under stycket visades samtidigt ett bildspel med foton från kontraktets församlingar. Därefter följde ett verk komponerat av församlingsmusiker Tipei Marazanye från Löddebygdens församling. Tipei har komponerat sånger och också arrangerat traditionell musik från hemlandet Zimbabwe och samlat det hela till en afrikansk mässa som han kallar Ngoma.

‒ Ngoma är ett ord som betyder musik, dans och tro samtidigt. Tanken med verket är att inspirera till att sprida evangeliet med hjälp av musik sa Tipei Marazanye. Kontraktskören bestod av för dagen sammanförda sångare från flera körer i kontraktet och ackompanjerades av fem musiker.

Journalisten Jonas Lundin från Lokaltidningen Landskrona Svalöv intervjuade sedan biskop Johan om vad som skett under visitationen. Biskop Johan berättade om möten och samtal, om nytänkande och kreativitet bland församlingarna, inte minst med tanke på flyktingfrågan, mottagande av ensamkommande flyktingbarn och integrationsfrågor.

‒ Varför är det viktigt med nära möten? frågade Jonas Lundin.

‒ Jag behöver komma ut och möta församlingarna och se vad de gör. Annars riskerar jag och församlingarna att leva i olika världar. Möten är viktiga. Det som vi måste arbeta tillsammans med framöver inom kyrkan är ledarskap, glädje på arbetsplatsen och att vi kommunicerar med varandra, sa biskop Johan.

‒ Spirar kyrkan idag med tanke på att 65 000 personer lämnade kyrkan förra året? frågade Johan Lundin.

‒ Ja, se dig inte blind på siffror. En församling kan till exempel förlora medlemmar men samtidigt få fler besökare till sina gudstjänster än tidigare. Det är en fråga om perspektiv, sa biskop Johan.

Bandet Swing and Sweet avslutade kulturfestivalen med att spela gamla godingar, allt från New York, New York till Mupparnas signaturmelodi.

Efter kulturfestivalen hölls en festmässa där biskop Johan predikade och lyfte det engagemang och den glädje och energi han sett under sin visitation i Rönnebergs kontrakt.

‒  I de många samtal jag haft under veckan återkommer de utmaningar vi står inför, inte minst idag med tanke på de många flyktingar som kommer till vårt land. Det är många som knackar på vår dörr. Jag ser mycket kreativitet och energi hos församlingarna i det arbetet. Gemensamt bygger vi nutid och framtid med hjälp av våra olika bakgrunder.

‒ Det spirar i församlingarna. Ibland kan det kännas motigt men arbetet i det lilla påverkar arbetet i det stora. Det är som med den lilla biten surdeg som får hela brödet att jäsa, sa biskop Johan.

Andrea Kollmann