Nydalaleden (Ljungby-Nydala)

E4:an, Riksettan, Stockholmsvägen eller Kungsleden, till den namnlösa väg som människor färdades på för årtusenden. Det är samma väg, bara lite rakare och snabbare för varje upplaga. Vandraren går längs en äldre upplaga. Här och där ser landskapet underligt ut, liksom rader av knölar i marken. Det är gravhögar, ett av spåren av att människor levat här sedan urminnes tider.

I den bördiga ådalen gick att livnära sig av jordbruk. Här bodde människorna och här gick vägen. Det är inte särskilt troligt att ån Lagan var den primära färdvägen, däremot den väg som gick invid ån. - Bitvis kommer vandraren att, nästan bokstavligen, gå i fotspår som är tusentals år gamla.

Längs pilgrimsleden finns även vittnesbörd från den allra äldsta kristna tiden i Sverige. Ett exempel är den kyrkoruin som ligger i Hallsjö, 4 km söder om Dörarp. Ruinens finns 100 meter norr om ett gravfält från förkristen tid. Placeringen tyder på att här har funnits en träkyrka, byggd på privat initiativ av någon storman, innan kristendomen blev allmän i Sverige. I den första kristna tiden fanns ett behov av att hålla samman det gamla och det nya. Därav placeringen nära ett gravfält.

Karta för västra Nydalaleden, Ljungby - Nydala

Kartan omfattar:

  • Ljungby - Värnamo
  • Värnamo - Nydala

Platsmarkörerna (de blå punkterna) ger såväl vägbeskrivningar som upplysningar om platser längs vägen.

Somliga vägar är så små att de inte finns på kartan. Dessa sträckor saknar markering. Om du klickar på den punkt där en väg slutar finns förklaring hur du fortsätter

Klicka här för karta över pilgrimsled Nydalaleden (Ljungby-Värnamo)