Sacred Concert samlade stor publik

Nyhet Publicerad Ändrad

Det är inte varje år som Lyckseles musikliv tillsammans spänner musklerna så här hårt. Storsatsningen på att göra Duke Ellington´s Sacred Concert igen med en samling av Lyckseles sångare, Lycksele Storband och inbjudna solister gav verkligen gott resultat. Ca 500 personer kom till konserterna den 11 oktober!

Senast detta stycke uppfördes var 2002 och då bar det även iväg på turné till Stensele och Mosjöen i Norge. I år gjordes konserten på hemmaplan och nu gästade den unga vokalensemblen Tonova Lycksele för att medverka och bygdens egen son, Per ”Ruskträsk” Johansson kom och spelade solosaxofon.
Tonova mixas av sin egen medåkande ljudtekniker vilket framkallar närmast övernaturliga ekon och klanger. De är mycket duktiga sångare och tekniken höjer upplevelsen ytterligare.
Per Johansson är så pass renomerad att det troligtvis var få som förvånades när han blåste sina ljuvliga solon, både i låten Samantha och i själva Sacred Concert. Härligt var det.
En ny förmåga för Lyckselepubliken är David Vahlberg som flyttat hit rätt nyligen. Han spelade ett fantastiskt  trumpetsolo med sordin som fick många av oss att tina upp och stor-le. David är en klassiskt skolad trumpetare men som inte är rädd för att kliva fram i ett jazzsammanhang.
Ur storbandet reste sig Lars Erik Fransson som så många gånger tidigare för ett solo på sin trombon och Nordmalings musikskolas Peter Sigfridsson utmärkte sig på congas. Att sedan en driven jazzpianist som Olle Bergren placerats bakom flygeln gav den verkliga Ellingtonkänslan.
Lycksele Storband och körerna i Lycksele består av en blandning utbildade musiker och glada hobbyister och många som kommer utifrån förvånas av den höga kvalité som presteras här.
Ett konsertprojekt som Sacred Concert har krävt en enorm arbetsinsats från samtliga engagerade och många timmar har under flera månader lagts ner på kör- och orkesterrepetitioner. Repetitörer var Mila Thoors, Olle Bergren och Erling Stenmark. Dirgenter på själva konserten var Anders Eriksson och Erling Stenmark. Arrangörer: Svenska kyrkan, Musikskolan Lycksele, Lycksele Musik & teaterförening, Lycksele kommun samt studieförbundet Sensus.

Här följer en bildkavalkad som vill försöka återge viljan och energin hos alla de som tillsammans gjorde konserten möjlig.