”Kyrkan ska finnas mitt i korsvägen”

Nyhet Publicerad Ändrad

"Det är spännande med ord, berättelser och möten. Ord är så avgörande. Ord kan öppna upp våra hjärtan och de kan stänga ute. Vilka ord väljer vi?" Det sa Anders Ekhem, kyrkoherde i Malmö, när han var på plats i vimlet på Bokmässan.

– Jag är här för att lyssna men också för att knyta kontakter inför konferensen Samhälle & Existens som vi arrangerar tillsammans med Malmö Högskola i april 2016. Det blir dagar i korsvägen mellan politik, media, kultur och teologi. Det handlar om religion som utmaning och resurs, hot och möjlighet.

Bra på Bokmässan?
– Att Svenska kyrkan har en stor närvaro här på mässan är fantastiskt bra. Kyrkan ska finnas mitt i korsvägen för att pröva många perspektiv, lyssna på olika röster och skapa rum för igenkännanden och möten.

– Att Svenska kyrkan manifesterar för en human flyktingpolitik tillsammans med Svenska Författarförbundet med flera organisationer här på mässan är jätteviktigt. Varför lever vi i en värld där de som flyr från krig stängs ute? Att ta emot flyktingar är inte längre en fråga om utan hur vi gör detta på bästa sätt. Vi får något av de som kommer. De vill bidra. Vi måste se till att skapa förutsättningar för detta.

Aha-upplevelse?
– Att höra Peter Englund betona vikten av att se kopplingen mellan den lilla berättelsen och det stora skeendet. Det är både historikerns och teologens uppgift. Bilden på pojken Aylan på stranden summerar ett helt historiskt skeende. Barnet som ropar på oss synliggör vår mänsklighet och avslöjar vår omänsklighet.

Favoritförfattare?
– Dag Hammarskjöld och Tomas Tranströmer är ständiga följeslagare liksom Peter Englund och Håkan Nesser.

Bokfynd som du tar med dig hem?
– Sven Erik Liedmans biografi över Marx, ”Domaren" av Ian McEwan och en bok om de största svenska NHL-stjärnorna. En bra blandning med andra ord.

Maria Lundström