Tanken är att andra församlingar ska kunna hämta idéer och inspiration utifrån de tre projekt som nu pågår.
Lunds stift stödjer och är engagerad i arbetet eftersom insatserna i längden kan komma att gagna hela stiftet.
Östra Nöbbelövs kyrka i Simrishamn. Här skapas en kulturkyrka med utställningar/föreläsningar och ett centrum för konstnärer och musiker. Åtta arkitektbyråer har inkommit med förslag på hur man skulle kunna använda kyrkan.
Läget mitt på Österlen, där exempelvis den populära konstrundan äger rum, är attraktivt. Den lokala hembygdsföreningen med flera är med i driften. Kyrkan ägs av församlingen men ”kulturhusdelen” ägs av en stiftelse/förening.
Det blir en kyrka där kyrkans verksamhet ska gå hand i hand med kulturen. Tanken är att kyrkan ska fortsätta att äga sina byggnader men att de kan utvecklas så att även andra aktörer kan delta i driften.
Odarslövs kyrka i Lund tänker man sig ska bli en framtidskyrka. Denna avsakraliserade byggnad på landet har plötsligt hamnat ”centralt” i och med bygget av MaxIV och ESS-laboratiorier samt bostadsområden i närheten, Science Village och Brunnshög.
Kanske kan kyrkan åter tas i bruk i framtiden och användas som mångkulturellt andaktsrum, samlingslokal, dagis?
Byggnaden underhålls under tiden och man vet inte när den kan öppnas igen. Tornet har nyligen renoverats. Invändigt är kyrkorummet i princip tomt. Kyrkbänkar och inredning har donerats till Estland.
Förra hösten visades den för allmänheten efter att ha varit stängd i 25 år. Från att ha varit övergiven är församlingen nu mycket intresserad av att utveckla den. När beslutet om avsakralisering togs visste man inte om att det skulle byggas nära kyrkan.
I Virke kyrka, Kävlinge har man startat ett projekt som handlar om ett grönt totalkoncept på hela kyrkan. Önskemål finns om att Virke kyrka ska bli ett ekoteologiskt centrum.
Detta är ett unikt projekt i Sverige, kanske också i Europa, och ligger väl i linje med intentionerna som uttrycks i biskoparnas brev om klimatet. Brevet publicerades 2014 och är ett teologiskt bidrag till klimat- och hållbarhetsdiskussionen.
Vad gäller Virke kyrka har en arkitektbyrå tagit fram ett idékoncept. Från stiftsnivå finns förhoppningar om att kunna bistå i projektledandet.
Arbetet innebär att allt kommer att präglas av ett miljötänk: Byggnader, teologin, kyrkogården osv. Det kan exempelvis handla om att ha en kyrkogård utan fossila bränslen och att använda sig av får i stället för gräsklippare. Eller om att transportera äldre människor till gudstjänsten från exempelvis Kävlinge med hjälp av elbilar.
Det som står först på tur är att bygga om taket och möjligen installera solceller på detsamma. Kanske kommer medvetna brudpar som vill gifta sig ekologiskt att välja Virke.