Ann-Karin Hammar, Rina Hamza och Noel Knight delar minnen.
Foto: Andrea Kollmann

Tjugoårig vänskap firad

Nyhet Publicerad Ändrad

Vänstiftrelationen mellan Lui i Sydsudan och Lund undertecknades för tjugo år sedan. Det firades på Petersgården i Lund häromhelgen.

Nya och gamla engagerade från Luis vänförsamlingar i stiftet från Ängelholm i norr till Höllviken i söder kom till festen för att minnas och inspireras till fortsatt arbete. Luis domprost Noel Knight och Mothers Union´s ledare Rina Hamza var på plats. Från Luis vänstift i England deltog Pauline Batstone. 

Initiativtagaren till vänstiftrelationen, Anna-Karin Hammar höll ett tal om bakgrunden, om de första mötena och om människor hon mött som betytt mycket.

Anders Nihlgård med jord från Lui-stiftet.
Anders Nihlgård med jord från Lui-stiftet. Foto: Andrea Kollmann

Festdeltagarna minglade och fick se hantverk från Lui. Där fanns även en påse med Sydsudanesisk jord, pressklipp, berättelser skrivna av Lui-nätverkare och foton på en tidslinje från möten både i Lui och i Lunds stift.

Läget i Sydsudan är svårt. Landet har sargats av ett blodigt inbördeskrig med 50 000 döda och över två miljoner människor på flykt. I slutet av augusti undertecknades ett fredsavtal men situationen är skör.

– Vi hoppas förstås att det ska leda till en långvarig fred. Det är lugnare nu efter att avtalet undertecknats. Diskussionerna har satt igång om valet av ny regering. Just nu ska en samlingsregering styra landet fram till nyval. Jag känner hopp, sa Noel Knight.

Andrea Kollmann

Vänstiftsrelationen mellan Lund och Lui firar 2015 tjugo år av vänskap och böner.
Vänstiftsrelationen mellan Lund och Lui firar 2015 tjugo år av vänskap och böner. Foto: Andrea Kollmann
Ann-Karin Hammar, Lennart Jonson och Eva-Karin Lindgren
Ann-Karin Hammar, Lennart Jonson och Eva-Karin Lindgren . Foto: Andrea Kollmann