Johan Tyrberg och Johan Wester
Foto: Maria Lundström

En bok om salt, ljus och kärlek

Nyhet Publicerad Ändrad

Det var trångt om saligheten på puben Bishop’s Arms när biskop Johan Tyrberg bjöd in till boksläpp av herdabrevet ”Kallad till kärlek”.

2015-09-15

Det blev ett timslångt samtal lett med humoristisk, avspänd, nyfiken och en milt kärleksfullt bråkande ton av komikern Johan Wester. Skratten ekade mellan träpanelerna och ölfaten på Bishop’s Arms. En av de första frågorna Johan Wester ställde var vilka som är tilltänkt publik för det nypublicerade alstret.

– De som arbetar i kyrkan. Men den ska kunna läsas av de som är intresserade och engagerade i kyrkan. Man ska inte behöva någon förkunskap. Boken ska kunna läsas av alla.

Johan Wester replikerade glatt att han minsann hängde med hela vägen. Humor och vikten av humor är något biskop Johan lyfter i sin bok. Det var också något de tvenne Johan språkades om på boksläppet. De konstaterade att religion utan humor kan vara farlig.

Det ordades bland annat om salt, vad som är en bra gudstjänst och om det angelägna med närvaro i sociala medier.

– Jag vill gärna ha en dialog med alla för att få feedback, tankar och idéer. Att e-posta mig är ett bra sätt att nå mig.

Det var i slutet av augusti för ett år sedan som Johan Tyrberg vigdes till biskop. Det är sedan gammalt en tradition att nytillträdda biskopar författar ett herdabrev. I boken presenterar Johan sig själv och sin tro.

I texten går biskop Johan igenom sitt valspråk taget ur bergspredikan. ”Ni är jordens salt… ni är världens ljus” och berättar om de symboler som finns i vapnet: S:t Laurentius halster, ankaret, vågrörelsen, lanternan och den blå färgen.

Reflektionen tas vidare med utgångspunkt från bibeltexten ”Du ska älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd och din nästa som dig själv.” De avslutande sidorna ägnas åt vad biskop Johan har för tankar kring kyrkans uppdrag framåt.

Kyrkan ska vara aktiv i samhället och visa en väg från ord till handling genom mission och diakoni. Tron ska fördjupas genom bibeln och gudstjänster. Och ledarskapet i kyrkan ska utvecklas. Det som är bärande för allt är kommunikation - kommunikation med Gud i bönen, mellan medarbetarna i kyrkan och via medier, menar biskopen.

Tanken med boken är att den ska landa i församlingarna, hållas levande och diskuteras. Den 9 september gavs ett sådant tillfälle. Då talade biskop Johan utifrån rubriken ”Herdabrevet i praktiken”. Detta för församlingspersonalen i Östra Göinge kontrakt.

Kontraktsprosten i Östra Göinge, tillika kyrkoherden i Broby-Emmislöv, Anders O Johansson hade bjudit in Johan för att inspirera präster och diakoner.

– Vi vill lyssna till biskop Johans tankar om vilka områden som ska prioriteras. Jag har läst boken och följer vi innehållet så blir det liv i hela Svenska kyrkan!

Maria Lundström