Pilgrimsvandring för klimatet framme i Lund - budkavlen går vidare

Nyhet Publicerad Ändrad

[2015-09-10 16:46]På eftermiddagen den 10 september ankom runt 50-talet vandrare till Lund. På Domkyrkoplatsen stod en välkomstdelegation och tog emot med pilgrimspräst Anna Alebo i spetsen.
– Vi har längtat efter er. Vi har väntat på er! Ni hörde att domkyrkans klockor dansade av glädje vid er ankomst.

Med de orden välkomnade pilgrimspräst Anna Alebo den grupp vandrare som på sin väg till klimatmötet i Paris nu nått fram till Lund.

Foto: Maria Lundström

Ryggsäckarna ställdes ner, pilgrimsstavarna lutades mot domkyrkans väggar och mässa firades. Den budkavle med vatten som ska tas med till Paris ställdes fram på altaret.

Prästen Emma Thorén hörde till den skara som vandrat ända från Uppsala. Emma är projektanställd för Pilgrimscentrum i Vadstena.

Emma Thorén från Pilgrimscentrum i Vadstena Foto: Maria Lundström
– Mellan 50 till 100 vandrare har följt med på pilgrimsvandringen genom Lunds stift. Det har gått över förväntan. Vi har fått sova inne varje natt, vi har fått mat och ingen är skadad, berättar Emma.

– Jag känner hopp. Vandringen har uppfyllt sitt syfte. Det är lätt att känna sig maktlös och förtvivlad när det gäller klimathotet. Men vi har mött mycket uppmuntran och vi har även spridit medvetenhet om frågan. Allt vi gör väcker hopp. Varje människa kan göra något, säger Emma.

Utanför kyrkan fanns möjlighet att skriva på namninsamlingen #act for climate justice now

Torrid Bengtsson, miljöansvarig i Lunds stift Foto: Maria Lundström
Nu förs budkavlen med vatten vidare till Flensburg. Klimatfrågorna fortsätts att lyftas. Under helgen 11-13 september äger ett rikspilgrimsmöte rum i Lund.

Maria Lundström

Emma Thorén från Pilgrimscentrum i Vadstena

Emma Thorén från Pilgrimscentrum i Vadstena.

På väg mot det stora klimatmötet i Paris stannade pilgrimerna till i Lund.

Äntligen framme i Lund!

Torrid Bengtsson, miljöansvarig i Lunds stift