Phymean Noun från Kambodja var en av huvudtalarna.
Foto: Maria Lundström

Två dagar som gjorde skillnad

Nyhet Publicerad Ändrad

800 anställda i Lunds stift samlades på medarbetarmötet Gör skillnad i Lund den 1-2 september. Två hela dagar var fyllda av inspirerande seminarier.

2015-09-09

Gör skillnad inleddes med en mässa i Lunds domkyrka med storslagen psalmsång som framfördes av 800 röster som tog i så att det rungade under valven.

Efter mässan talade biskop Johan Tyrberg om kärlek. Han utgick från sitt herdabrev ”Kallad till kärlek” som dagen före släppts på en välbesökt pubkväll i ett samtal med Johan Wester.

‒ Jag förklarar i boken mitt valspråk ”Jordens salt” och mitt vapen med ankaret och lanternan. Guds kärlek är det som gör att jag kan leva som jordens salt. Gud sänder ut oss i världen för att verka bland människor.  Vi behöver ställa våra resurser till förfogande, salta och göra skillnad.

En person som ställt alla sina resurser till förfogande och saltar livet för barn och unga är Phymean Noun från Kambodja. Hon är nominerad till World´s Children´s Prize som delas ut i Stockholm i oktober. Priset ges till personer som gör unika insatser för barns rättigheter. 

Phymean är initiativtagare till en organisationen People Improvement Organization (PIO) som driver skola för fattiga barn i huvudstaden Phnom Penh. Hon var en av huvudtalarna på Gör skillnad.

‒ Min egen barndom var hård. Jag blev föräldralös som fjortonåring och fick ta hand om min tvååriga systerdotter Malyda. Mamma förstod vad utbildning betyder, hon sa jämt att kämpa på och aldrig ge upp. Varje dag cyklade jag till jobbet, Malyda var med mig överallt. Efter jobbet studerade jag, ofta sent in på natten, det var tufft – men jag gav aldrig upp.

Phymean tog examen vid universitetet, fick ett FN-jobb i Phnom Penh och hade ett bra och stabilt liv. En kväll knackade några barn på dörren och bad om mat. Hon hade inget men när hon senare slängde soporna såg hon hur barnen kastade sig över soporna och slogs om de avgnagda kycklingbenen. 

‒ Det gjorde mig så ledsen, så jag bjöd in dem, köpte ett par nya kycklingar och bad dem berätta sin historia. Varför var de där?

Barnen levde på soptippen och berättade om kampen för att överleva, drömmar om ett riktigt hem och att få gå i skolan. Phymean blev djupt berörd och kände att hon måste göra något. Hon sa upp sig från sitt jobb och lade sina sparpengar på att starta organisationen People Improvement Organization (PIO) för att driva skola för barnen.

Sedan 2002 har den första lilla klassen växt till tre skolor med över 1 300 barn och många står på väntelista. På PIO:s skola får barnen gratis utbildning, mat och mycket kärlek. Föräldralösa barn kan bo på skolan som drivs med privata bidrag.

‒ Vårt arbete bygger på kärlek. Vi ger barnen kärlek och behandlar dem som våra egna. Hela tiden pratar vi med dem, vi besöker föräldrarna kontinuerligt för att peppa dem. Det är inte alltid enkelt att övertyga dem att skicka barnen till skolan istället för att arbeta.

Ni satsar särskilt på flickor, varför det?
‒ I Kambodja kommer mannen först, man tror inte att flickor kan och skickar i första hand pojkarna till skolan. Därför vill jag utbilda flickor, ge dem kraft och verktyg att bli självständiga. Vi erbjuder även ett par yrkesutbildningar, till exempel i sömnad, så att de kan jobba och försörja sig efter skolan. Utbildning är nyckeln till allt.

Andrea Kollmann

Läs mer på Peopleimprovement.org samt på Worldschildrensprize.com.

Gör skillnad

Medarbetardagarna Gör skillnad bjöd på hela 65 programpunkter däribland 46 seminarier i en rad spår: Gå ut, Lär, Döp och Jag är med er.

Lunds stifts intranätkan du läsa mer och ta del av bildspel. Möt organisationen Tilia, Elisabeth Dahlin, Emanuel Karlsten, Jörgen Krantz, Petra Carlsson, Noel Knight och Rina Hamza från Sydsudan samt Ronnie Gardiner och Mikael Andersson.