Handbollskonfirmation i idrottshallen Arenan. Ett hopp för fotografen av ett glatt konfirmationsgäng.
Foto: Andrea Kollmann

Konfirmation med handbollstema - en annorlunda arena för Gud

Nyhet Publicerad Ändrad

En annorlunda konfirmation genomfördes i Kristianstad i somras. Tjugofem handbollsungdomar har under ett års tid varvat sin intensiva träning med konfirmationsundervisning som avslutades med läger strax före konfirmationen.

2015-08-31

Annorlunda var även platsen och ceremonin. I Kristianstads största idrottshall Arenan hölls konfirmationen där ungdomarna bildade altarring med sina träningsväskor och tröjor och där redovisningen baserades på handbollssituationer med de tio budorden som ledord.

De tränar handboll i stort sett varje dag. Flickorna har vunnit Norden Cup och pojkarna blev tvåa på senaste pojk-SM. Träningar och matcher avlöser varandra. Då finns knappast tid för konfirmationsundervisning. Det insåg Magnus Larsson, styrelseledamot i Näsby handbollsklubb.

‒ Jag hade min egen tenniskonfirmation i tankarna som var en väldigt fin erfarenhet.  För min del hade det aldrig blivit någon konfirmation om jag inte fått möjligheten att kombinera det med min träning. Därför kände jag att vi i Näsby handbollsklubb skulle kunna erbjuda våra ungdomar något liknande och kontaktade kyrkan i Nosaby församling.

Kyrkoherde Göran Mellander och hans personal tyckte att det var en strålande idé. De har haft undervisning en gång i månaden under hela året och hållit i ett läger för ungdomarna under sammanlagt sju dagar kring midsommar. Konfirmationen blev en gudstjänst utöver det vanliga.

‒ Eftersom det var så många som 25 konfirmander fick vi inte plats ens i vår största kyrka, Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Därför beslöt vi att göra något helt annorlunda och förlägga det hela till Arenan. Konfirmanderna har varit med och utformat hela evenemanget.

Hela arbetslaget i Nosaby församling har varit involverade i planering och genomförande. Organisten Urban Rosengren planerade musik med konfirmanderna och hyrde kyrkoorgel att spela på i idrottshallen och husmor fick ett särskilt omnämnande för sina insatser på lägret. Diakon, pedagog, vaktmästare och präster har alla haft sin del i handbollskonfirmationen.

 ‒ Det har varit jättekul när vi har umgåtts allihop. Vi har träffats en gång i månaden för konfirmationsundervisning under året och lärt oss hur man ska vara mot varandra, säger Fanny Lindh, Hugo Mattisson och Maja Sunesson.

Projektet har gett blodad tand, både för kyrkan och handbollsklubben. Att kombinera träning med konfirmationsundervisning visade sig vara ett vinnande koncept för alla parter. Tanken är att göra likadant nästa år.

Andrea Kollmann

Handbollskonfirmationen - ett samarbete

Handbollskonfirmationen är ett samarbete mellan IFK och Näsby handbollsklubbar, Nosaby församling och Kristianstads Heliga Trefaldighets församling. Projektet har stöttats av Lunds stift.

Peter Lindberg
är ansvarig för frågor som rör samverkan mellan kyrkan och idrotten i Lunds stift. Har du idéer eller tankar kring lokal samverkan med idrottsföreningar i din församling? Kontakta honom.