På väg. Pilgrimsvandring för klimatet pågår.
Foto: Maria Lundström

Klimatfrågan het i år

Nyhet Publicerad Ändrad

Bor du i Lunds stift? Vill du göra en insats för miljön? Med början den 2 september kan du gå för klimatets skull.

2015-08-24

Den 10 september når pilgrimsvandringen fram till Lund. Läs mer om programmet och möt Anne Ekberg, pilgrimssamordnare i Lunds stift.
Inom kort passerar en ekumenisk pilgrimsvandring genom Lunds stift. Den är del av en internationell pilgrimsvandring till klimatmötet i Paris.

‒ Vi är långt ute på kanten. Vi måste göra en radikal förändring för att rädda jorden. Det är en av sista chanserna att visa vad man tycker och agera för miljön. Att vandra är miljömässigt riktigt och motverkar resursslöseri. Vandringen går långsamt med minimal packning och man kan inte köpa något på vägen. Det ger en möjlighet att prata med andra medvandrare och lyfta situationen för miljön. Vandringen går igenom flera länder och är fredsbevarande på det viset, poängterar Anne Ekberg som uppmanar alla att passa på att gå för klimatets skull.
Dagsvandringarna kräver ingen föranmälan. Det är bara haka på. Man går mellan 1,5 till 2 mil om dagen. Vandringen följer pilgrimsvägen som går genom Skåne med start i Skånes Fagerhult den 2 september och slutpunkt i Lund den 10 september. Efter passagen genom stiftet fortsätter man genom att ta tåget till Flensburg i Tyskland.

Anne Ekberg, pilgrimssamordnare i Lunds stift
Anne Ekberg, pilgrimssamordnare i Lunds stift Foto: Kristina Strand Larsson

Eko-vandringen till FN:s klimatmöte, COP 21 i Paris startade i Uppsala i mitten av juli. Lagom till att ett rikspilgrimsmöte börjar når man fram till Lund. Barmhärtighetens väg är temat för mötet som hålls den 11-13 september.

Dagarna innehåller föreläsningar, seminarier, vandringar och delande av pilgrimserfarenheter och äger rum i Lunds domkyrka och det intilliggande Domkyrkoforum. Mötet inleds på fredagen den 11 september klockan 16 med mässa och pilgrimsmottagning i Lunds domkyrka. Under helgen bjuder programmet på mässor, tidebön, taizébön, föredrag och seminarier.

‒ Vi pilgrimsvandrar också till heliga platser i Lund och längs Barmhärtighetens väg mellan Lunds domkyrka och S:t Lars begravningsplats. Vi vandrar i labyrinten, delar pilgrimserfarenheter och måltider och får musikalisk katedralupplevelse. Efter högmässa och måltid på söndagen avslutas mötet klockan 13.15 med att biskop Johan sänder oss, berättar Anne Ekberg.

Seminarierna lyfter ämnen som Pilgrim och försoning, Pilgrim och ungdomar, Pilgrimen och labyrinten, Pilgrim som raster för församlingens arbete med flera.

Bland de medverkande är Martin Lind, biskop emeritus, Ebba Älverbrandt, diakon i Uppåkra församling, Syster Sofie O.P., Rögle kloster, Anna Alebo, pilgrimspräst i Lunds stift, biskop Johan Tyrberg samt diakoner och församlingsherdar i Lunds pastorat och medarbetare från Pilgrimscentrum i Vadstena.

Maria Lundström