Tidigare vandringar

Inger Lindeskog - vår tidigare pilgrimsdiakon - blickar tillbaka på sommarens vandringar 2015.

Långvandring till Lödöse

Juni månads pilgrimsvandring gick av stapeln söndagen den 14 juni. Sex tappra män och kvinnor slöt upp. Framför oss hade vi 16 dryga kilometer i blandad terräng: via Högstorp och de blöta skogsmarkerna kring Ryrsjön, ut på landsvägen och över slätten söderut från Göta. Intill Tunge kyrka rastade vi i skuggan av kyrkogårdens träd. Här fanns också en förnämlig bekvämlighetsinrättning.

När vi gått över 45:an passerade vi så småningom Eckerna gård, varifrån vår nuvarande biskop Per Eckerdal har sitt namn. Där passade vi på att göra en sista rast vid en åkerkant, och bad då i vår andakt för stiftets biskop. Det var trötta och varma pilgrimer som sent på eftermiddagen vandrade ner i den medeltida staden Lödöse och dess museum. Därifrån tog vi bussen tillbaka till Lilla Edet.

Västerlanda

På annandag pingst samlades ett litet pilgrimsgäng utanför Västerlanda kyrka. Vi skulle ta oss till S:t Olofs källa i Källseröd, och ordnade gemensam transport dit. Vägarbeten pågick, så vi blev en aning försenade. Till sist kunde vi ändå samlas i ring vid den gamla medeltida källan, för att så småningom ge oss av på vandring längs pilgrimsleden till Västerlanda kyrka, via Stendammen, Sandbäcken, Skörsbo och Ödegärdet.

En längre rast tog vi på Ewa och Bo Dahlgrens ägor, vid Sandbäcken. Där kom också hunden Malte med matte och hälsade oss välkomna. Sedan återstod den vackra vägen ner emot älven och fram till kyrkan. På slutet fick vi ta det långa benet före, eftersom vi hade ett mål i sikte: mässan i Västerlanda kyrka kl. 18. Vi hann, med tio minuters marginal, och fick på det sättet landa i det som är varje pilgrims mål - det eviga och himmelska.

Utby Långsbergen

Tisdagen den 7 juli samlades en tolvhövdad skara till kvällsvandring längs Utby vandrings- och kulturled i Hjärtum, genom Långsbergens naturreservat. Flera nya pilgrimsvandrare tillkom, vilket gladde oss alla, och särskilt de fyra som träffats redan kl. 17 för att njuta Byalagets godsaker i caféet på Vallen. Det var härligt att se dem ”komma från öst och väst” för att ansluta vid startplatsen.

Med på vandringen fanns Karl-Erik Fransson, 87 år och född i Utby. Han hade varit med och dragit många leder, nu senast pilgrimsleden från Lödöse. Karl-Erik berikade kvällens vandring genom att då och då berätta personliga minnen från de platser vi passerade. Även en annan deltagare delade med sig av ett betydelsefullt möte längs leden till Santiago de Compostela i Spanien, något som passade extra bra den här kvällen, då temat var ”Delande”.

När vi nådde den sista utsiktsplatsen på Stigberget närmade sig klockan 22, och mörkret hade börjat falla.

Väktorsjöarna

Pilgrimsvandringen runt Väktor-sjöarna den 22 augusti började med en ganska lång stigning upp på Lyseberget, där vi firade mässa (nattvardsgudstjänst) i solen. Efter mässan satte vi oss på kanten av berget och tittade ut över ett skogbeklätt Bohuslän medan vi åt medhavd lunch. Det var en av sommarens varmaste dagar och helt vindstilla. Vandringen förde oss sedan förbi Lysevattnet, där blåbärsriset dignade av bär. Några åt och andra doppade fötterna, innan vi gav oss ut på Bohus-leden väster om sjöarna. Nästa rast på en klippa vid Store-Väktor påminde oss om dagens tema, ”Frihet”, och vi vandrade därefter en halvtimme i tystnad. När vi rundat sjön nådde vi badstranden och ett par stycken passade på att bada. Sjön låg spegelblank, vattnet var minst 25 grader varmt och vi förundrade oss över frånvaron av flygfän. Inte en mygga eller fluga! När vi återvände till bilarna vid 17.30-tiden hade luften börjat bli svalare och vi tackade Gud för dagens och årets pilgrimsvandring. Det skulle visa sig att detta var sommarens näst sista dag. På måndagen kom regnet, kylan och hösten.