Kyrkan i Liberia prisas för sin insats mot ebola

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkans samarbetspartner Liberian Council of Churches, har fått utmärkelsen "kommendör av Afrikas stjärnas orden" av Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Utmärkelsen har de fått för sin insats mot ebola. Svenska kyrkans internationella arbete var en av organisationerna som gav stöd till detta arbete.

De kristna kyrkorna i Liberia är bland de goda krafter som gjorde stora insatser för att stoppa och bekämpa ebola, som bröt ut i mars 2014. Epidemin tog över 11 000 liv i flera västafrikanska länder, varav nästan 5 000 i Liberia.

Liberian Council of Churches (LCC) är en sammanslutning av de kristna trossamfunden i landet. Många medlemskyrkor i LCC driver vårdcentraler som gav skyndsam medicinsk hjälp till människor som drabbades av ebola.

Medlemskyrkorna har hjälpt Liberias hälsomyndigheter med att sprida kunskap om sjukdomen och arbetat med smittspårning under krisen.

"Ovärderligt arbete" 

Kyrkorna har också distribuerat medicinsk utrustning, mediciner och mat, enligt World Council of Churches, som gratulerar LCC till utmärkelsen.

President Sirleaf sade under utdelningen att LCC gjorde ett ovärderlig arbete med att mobilisera goda krafter i landet och att genom bön stoppa hälsokatastrofen.

LCC fick också beröm för att ha stärkt samarbetet mellan kyrka och stat under krisen.

Utmärkelsen delades ut under en högtidlig ceremoni i huvudstaden Monrovia 17 juli. Pastor och tillförordnad president för kyrkorådet, Dr. Kortu K Brown, tog emot priset å LCC:s vägnar.

42 representanter för de olika trossamfunden i Liberia närvarade under ceremonin.