Foto: Maria Lundström

Orgel på sommarlovet

Nyhet Publicerad Ändrad

På håll hörs den mäktiga orgeln och glada röster. Sommarkurs i orgel pågår! Orgelläraren Maja Malmström och en grupp unga blivande kyrkomusiker flockas på orgelläktaren.

2015-08-18

I år har kursen lockat fem unga blivande kyrkomusiker mellan 10-15 år. De har skippat sol och bad och istället mött stora orglar, organister och fått provspela i bland annat Börringe, Oxie, Husie, Kirseberg och Lunds domkyrka.

- Det finns en rik orgelflora i Skåne. Det är ofta vi reser runt för att visa upp och ta del av det stora utbudet. Lommas orgel är fantastisk till exempel eller ta Höörs barockorgel, säger Maja Malmström med stolt röst.

Just idag har turen kommit till den magnifika orgeln i S:t Johannes. Det är en av Sveriges bästa orglar byggd 2007 med mycket äldre pipmaterial.

- Den är perfekt för svensk-fransk romantisk musik från 1800-1900-tal men såklart fungerar det även att spela Bach. Den efterliknar en orkester och kan ge ifrån sig alltifrån den svagaste stämman till det mest otroliga tryck, berättar Maja.

På plats för att orientera eleverna är Maja Malmström, till vardags organist i Kirsebergs församling.  Det är första gången Maja är lärare på kursen.

Eleverna Josefin Olsson, Linnéa Gadd, Clara Solgaard, Mattis Roknic Kinman och Agnes Roknic Kinman med läraren Maja Malmström utforskar den mäktiga orgeln i S:t Johannes kyrka i Malmö.
Eleverna Josefin Olsson, Linnéa Gadd, Clara Solgaard, Mattis Roknic Kinman och Agnes Roknic Kinman med läraren Maja Malmström utforskar den mäktiga orgeln i S:t Johannes kyrka i Malmö. Foto: Maria Lundström

- Det är jättekul, eleverna är entusiastiska.

Eleverna turas om att prova på. Sommarpsalmer avlöses av improvisation. Häftigast är när alla spakar dras ut. Nu kör vi en "tutti", säger Maja.

Det blir ett enormt tryck och drag i orgeln. Man kan nästan känna hur det vibrerar i luften. Orgeleleverna lägger skrattande händerna på orgelhuset för att känna kraften. Innan gruppen ska gå på upptäcktsfärd inne i orgelhuset får de en fråga.

Vad är roligast med instrumentet?
Josefin Olsson: - Det är så speciella ljud och effekter man kan få fram.

Linnéa Gadd: - Att man kan sätta så många stämmor och spela allt ifrån psalmer, Bach till modern musik.

Clara Solgaard: - Jag tycker det är så kul att kunna spela med fötterna.

Mattis Roknic Kinman: - Att den är så anpassningsbar och att man kan spela stycken med en sådan bredd. Jag gillar också variationen i ljudet.

Mattis syster Agnes instämmer och lägger till: - Det som jag tycker om är att kunna spela så många olika sorters musik.

Det utmanande, enas gruppen om, är att man måste öva så mycket. Man måste lära sig stämma för stämma och sedan sätta ihop dem. Också detta med att spela olika rytmer samtidigt kan vara krävande. Men resultatet kan å andra sidan bli väldigt maffigt och vackert!

Är det tidskrävande? Vad tycker orgelläraren Maja?
- Från det att man kan spela piano tar det cirka 10-15 år att behärska en orgel. Varje orgel är unik så man får i princip lära sig varje orgel för sig. Det är fullständigt fascinerande. Man blir aldrig färdig!

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Orgelinventering pågår i Lunds stift

Sedan en tid pågår en inventering av stiftets alla orglar av orgelprojekterare och orgelexpert Anders Johnsson. Det är för övrigt Anders Johnsson som samlat återvunna pipor till orgeln i S:t Johannes mitt i centrala Malmö.