2015-08-05
Prästen Kjell Jonasson har bytt ut sommarstugan på Gotland med barnbarn mot det grandiosa stationshuset i Mölle by the sea. Och han stortrivs.
‒ Trakten är ju fantastisk och jag har bott här som ung grabb.
Mölle har en lång badtradition. Gemensamhetsbad betraktades som osedliga i början av förra seklet. Stämningen i Kullabygden om sommaren är fortfarande speciell. Befolkningen fyrdubblas under det ljusa halvåret.
‒ Det är lätt att få kontakt med sommargästerna. Folk är öppna och hälsar på varandra, berättar Kjell.
Området runt Mölle är sommartid ett eldorado för kultur, konst och konserter av högsta klass. Svenska kyrkan bidrar till det rika utbudet. 1935 invigdes Mölle kapell. Det tillkom efter ett stort engagemang från lokalbefolkningen. I församlingen finns även välbesökta Arilds kapell och Brunnby kyrka, en klenod med sina kalkmålningar.
Naturen här är en förkunnelse i sig.
‒ Naturen här är en förkunnelse i sig. Man brukar tala om mysteriet som det osynliga men här är det synligt: de dramatiska klipporna, de branta sluttningarna, bränningarna, fågelsången, blommorna, ljusspeglingarna i trädens lövverk.
Vi enas om att för den sekulariserade svensken är naturen nyckeln till Gudsmötet. Vatten är viktigt och löper som en blå tråd genom Kjells liv.
‒ Jag har en ”havsgen” i mig, påpekar Kjell med glitter i ögonen.
Han växte upp i det blekingska kustbandet. Varje morgon marscherade de sju syskonen på rad ner till havet för att tvätta sig. Den gröna palmolivetvålen vandrade från hand till hand. I släkten fanns lotsar som kunde konsten att navigera även genom den mest kompakta tjocka.
Det föll sig naturligt för Kjell att bli sjöman några somrar. Som ung mönstrade han på Amerikabåten. Han började som diskare och avancerade till uppassare i befälshytten. Långt senare gjorde Jesusrörelsen avtryck. Efter många års arbete i Mellanöstern mognade ett beslut fram. 1993 vigdes Kjell Jonasson till präst.
I sammanlagt 16 år har Kjell och hans fru Inger Jonasson verkat i länder som Israel, Palestina, Irak och Jordanien, bland annat som utsända av Svenska kyrkans mission och Svenska kyrkans internationella arbete.
‒ Mellanöstern har varit vårt öde. Det har berikat våra liv med både glädje och sorg. Vi har fått oerhört starka intryck av människors tålamod och hopp – trots allt. Det viktigaste redskapet för att skapa hopp och stolthet är kultur. Kultur är livsviktigt. Skapande bidrar till byggande av fred.
Hur lyder ditt evangelium?
‒ Som kristen står jag för budskapet att det aldrig är kört. Jag vill försöka förmedla hopp och sprida mod i en tid av uppgivenhet präglad av klimathot och konflikter. Vi är en enda gemensam mänsklighet. Tro och handling måste vara ett.
Vi skiljs åt i hamnen i Mölle. Vattnet kluckar. Båtmaster vajar lojt. Badpredikanten Kjell vandrar vidare bland strosande sommarlediga.
Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se