Någon att prata med  

Vad betyder lite sällskap när man bor utomlands, inte kan språket, inte känner till kulturen och inte alltid känner sig trygg? - Det är jättetrevligt, säger svenske Janne Wallin, som är en av alla människor som Diakoniprojektets diakoner Björn och Maria Wennerström besöker.  

Taxibilens temperaturmätare visar siffran 46. Taxichauffören tar ingen notis om det, han ser sig omkring längs den hårt trafikerade motorvägen i hopp om att hitta rätt avfart.

Bredvid sitter Björn "Böna" Wennerström och försöker peka chauffören i rätt riktning. I baksätet sitter Maria "Mie" Wennerström och skrattar åt Björns och chaufförens språkförbistring.

Björn och Maria är diakonerna som utgör Diakoniprojektet, som sjösattes i augusti 2014 och ska kartlägga de diakonala behov som finns i Thailand. Den här dagen är de på väg för ett hembesök hos Janne Wallin som har bott i Thailand i över tio år.

Janne bor tillsammans med sin hund  i ett litet hus i en förort till Bangkok.

- Det är jättetrevligt. Jag snackar med alla om Böna och Mie, förutom den där tokige svensken som bodde här i området förut, säger Janne och garvar och pekar på ett av grannhusen där det tidigare bodde en svensk man.

Pratar om sådant han vanligtvis inte gör

Innan Janne flyttade till huset i förorten bodde han på Nana, en av de tre stora gatorna i Bangkok som domineras av fest och prostitution.

- Att bo i Nana, som är som Red light district i Amsterdam, är inte nyttigt. Dagen började klockan 22, sedan slutade den på förmiddagen nästa dag. Så var det varje dag, säger Janne.

- Många av gubbarna som är kvar är bara skinn och ben, resten av gubbarna har gått bort i stort sett.

Det märks att Janne gläds åt besöket - och han berättar att han pratar om saker med Björn och Maria som han vanligtvis inte gör.

- Det finns ingen anledning att göra något konstigt av det, säger han.  

Den goda stämningen och de varma hälsningarna känns igen från dagen innan, då Björn och Maria besökte Ivor, svensk pensionär som bor i en by en timme utanför Bangkok.

Räcker över en påse med kanelbullar

Ivor flyttade till Thailand för sex år sedan och har byggt huset han bor i. Efter att han fått en skada i benet har han svårt att ta sig ut. Det blir lätt ensamt. Det är kanske därför han ser så glad ut när Maria och Björn går upp till altanen och räcker över en påse med kanelbullar.

- Ett av mina barn har hälsat på från Sverige. Ingen annan, säger han.

- Någon kan väl ett par ord engelska här men inte mer. Jag snackar genom min fru, det är så det är. Vi har ett par grupper på Facebook med svenskar i Bangkok och Pattaya som jag är med i. Men i dag ligger nätet nere.  

Odlar relationer med svenskar

Svenska kyrkan i utlandets diakonala satsning har pågått sedan 2012. Diakoniprojektet i Thailand är ett konkret resultat av det. Maria och Björn har hittills haft fokus på att bygga nätverk och odla relationer med svenskar i Thailand.

- Vi har rest runt i norr och söder och försökt bilda oss en uppfattning om behoven som finns och de olika människotyperna. Det är stor skillnad på varför svenskar bosätter sig i Thailand. Det kan vara pensionären som vill få pengarna att räcka längre, andra vill bara komma ifrån det svenska samhället.

- En del kommer för att spela golf, andra bor här permanent och så är det ungdomar som backpackar. De behöver oss, vid sjukdomar, olyckor, om de vill besöka en mässa eller bara vill snacka, säger Maria. Ofta ger ett möte ytterligare ett.

- Det dyker hela tiden upp nya människor och situationer. Det är det som gör det så roligt, säger Maria.

- Framtiden känns jättespännande. Nästa år blir det enklare. Allt det som var nytt i höstas har vi gått igenom. Nu kan vi lägga all energi på verksamheten, på att hjälpa människor.  

Kyrka med beredskap för att allt kan hända

Förutom att göra hembesök så besöker de bland annat häktade flyktingar, ordnar träffar, mässor och andra möten, hälsar på nordiska patienter på sjukhus och frihetsberövade svenskar på fängelser. Svenska kyrkan i Thailand är en mobil kyrka. Men Björn föredrar ett annat uttryck.

- Jag tycker att det ska heta flexibel kyrka. Väl rotad, men med beredskap på att allt kan hända och att dagarna kan ta en annan vändning än man trott, säger Björn.

Just den här dagen är Björn och Maria på väg till ett shoppingcenter när det ringer i mobilen. En svensk man ligger på sjukhus i Bangkok och sjukhuset undrar om Svenska kyrkan kan göra ett besök. En halvtimme senare pratar Maria och volontären Eva Haag med Bodil som är hustru till den sjuke mannen.

- Jag visste inte ens att Svenska kyrkan finns här i Thailand. Det är verkligen trevligt att få prata lite, säger Bodil.  

Robin Alvarsson 

Läs mer om Svenska kyrkan i Thailand