Inte bara två eller fyra utan hela sex händer plus fötter kan det bli när Eleonora, Emma och Bengt spelar orgel.
Foto: Andrea Kollmann

Framtidens organister spelar roll i gudstjänsten

Nyhet Publicerad Ändrad

Emma och Eleonora spelar orgel till dagens gudstjänst i Osby. De är ganska luttrade sina unga år till trots och inte särskilt nervösa före. Några gånger per termin medverkar de som organister.

2015-07-30 

‒ Det här är det roligaste, att var med och spela på gudstjänsterna, säger Eleonora Nygaard, 8 år.  

Första psalmen spelar kyrkomusiker Bengt Almfjord, barnens orgellärare. Eleonora spelar triangel till. Till nästa psalm tar båda plats på bänken. Flickorna spelar melodistämman medan Bengt kompar på gitarr. Man ser dem inte bakom instrumentet som är placerat framme i koret men de låter eftersom kororgeln är kopplad till den stora kyrkoorgelns pipor.

Så dyker de upp när ska byta instrument och går över till flygeln på vänster sida.  

Emma och Eleonora gör sig klara inför söndagens högmässa.
Inte bara två utan fyra händer plus fötter kan det bli när Eleonora och Emma spelar orgel. Foto: Andrea Kollmann

‒ Först spelade jag piano men sedan flyttade min lärare och då frågade Bengt om jag istället ville pröva orgel. Så det gjorde jag. Nu är det bara orgel som gäller. Jag får lektioner en gång i veckan, sedan kan jag öva i kyrkan för Osby kyrka är öppen. Fast jag hinner inte så ofta eftersom jag också är med i scouterna, simmar och spelar fotboll, säger Emma Ernstsson, 11 år.

Eleonora har spelat orgel redan i ett och ett halvt år. Veckan innan spelade hon på skolavslutningen i kyrkan och fick åtminstone en skolkompis intresserad.    

‒ Det svåraste är att få rätt inställning på alla knapparna, men det är jättekul att dra på för fullt så att det låter mycket. Att spela med fötterna är lite svårt men när vi lär oss en ny låt börjar vi bara med händerna och tar med fötterna sedan. Jag gillar att vara i kyrkan och skulle gärna öva här men kyrkan där jag bor är låst, säger hon.
Idag är det vanlig högmässa. Oftast spelar barnen på Taizégudstjänsterna.  

‒ Taizé är väldigt pedagogiskt för unga orgelelever. Melodierna är enkla och upprepande. Det är väldigt viktigt att vara med och spela ofta och medverka i en gudtjänst, säger Bengt Almfjord.  

Han är kontraktskonsulent och har i två år tagit del av stiftets utbildning för att uppmuntra orgelundervisning för barn.  

‒ Först fanns det inte i min begreppsvärld att man skulle kunna undervisa små barn i orgel. Och jag tänkte att man måste kunna spela piano först. Men nu inser jag att orgel mycket väl kan vara ett nybörjarinstrument. Redan från första början får barnen spela med både händerna och fötterna. Det funkar bra. Det finns också bra undervisningsmaterial nu för tiden.  

Bengt har idag fyra elever och går in för undervisningen med hull och hår.  

Bengt Almfjord med de två yngsta av sina fyra orgelelever.
Bengt Almfjord med de två yngsta av sina fyra orgelelever. Foto: Andrea Kollmann

‒ Det handlar om vårt yrkes överlevnad. Om vi ska ha kyrkomusiker i framtiden måste vi också ha elever. Jag prioriterar detta i jobbet, det känns väldigt meningsfullt, säger han.

Frågar man tjejerna idag planerar Eleonora att bli konstnär och Emma programledare. Ifall de också väljer att blir kyrkomusiker i framtiden är än så länge en öppen fråga. Men fler elever ger förstås fler möjliga kyrkomusiker.

Andrea Kollmann

Folder - så blir du kyrkomusiker

Ladda ner folder om att bli kyrkomusiker, pdf.