Foto: Miriam Volmer

"I Sverige tror ni att ni inte behöver Gud längre"

Nyhet Publicerad Ändrad

Från tropiska Filippinerna till lilla skånska Vinslöv, den resan blev verklighet för Jessie Contento.

2015-06-18

Jessie Contento, stipendiat i programmet Ung i den världsvida kyrkan.
‒ Jag är tacksam för min tid i Lunds stift. Jag reser hem många erfarenheter rikare, konstaterar Jessie.

I en månads tid har Jessie Contento bott hos en värdfamilj, deltagit i församlingens olika verksamheter och skapat sig en bild av det svenska samhället.

‒ Människorna är mycket välkomnande. Jag togs väl om hand och kände mig aldrig ensam. I församlingen var alla sympatiska och det var givande att träffa ungdomarna. Sverige är ett högt utvecklat land med en långtgående grad av sekularisering. Den individuella friheten är stor. Jag är djupt imponerad av er sociala välfärd som är något vi filippinare bara kan drömma om.

I hemlandet har Jessie Contento studerat statsvetenskap i fyra år. Slutexamen som kandidat tog han on-line i Skåne berättar han stolt. Jessie är sedan förra sommaren ordförande i sitt stifts ungdomsorganisation. Något som ger honom som kristen möjlighet att leda projekt och aktiviteter för unga med andlig utveckling och växt som mål.

Stiftet omfattar 13 kyrkor och sex missionskyrkor och är beläget på Cebu, centrala Filippinerna. På Filippinerna är korruptionen utbredd. Den politiska apatin är stor, nöden likaså, berättar Jessie.

The Philippine Independent Church, som Jessie är aktiv i, har romersk-katolska rötter. Man bröt med den katolska kyrkan 1902. Äktenskap tillåts och man har kvinnliga präster.  Det är kyrka med en politisk agenda.

‒ Det finns så mycket som måste förändras. Vi fick vårt demokratiska system 1987 men vi är fortfarande på bebis-stadiet. Journalister mördas, det finns politiska fångar. Vår biskop mördades för fem år sedan han stöttat bönder i deras kamp för rättvisa. För mig som är aktivist för mänskliga rättigheter är det tufft att se.

‒ Arbetslösheten är hög och sorgligt nog tvingas många filippinare bege sig utomlands för att försörja sig. För många är det som gäller att överleva från dag till dag. Gudstron är mycket stark. I Sverige tror ni att ni inte behöver Gud längre, avslutar Jessie.

Maria Lundström

Fakta/Ung i den världsvida kyrkan

• Ung i den världsvida kyrkan är Svenska kyrkans utbytesprogram där man under tre månader får dela liv, vardag och verklighet i ett annat land. Programmet spänner över fyra världsdelar och fem länder; Costa Rica, Tanzania, Filippinerna, Brasilien och Sverige.
  • Deltagarna får följa kyrkans arbete, gudstjänster och samhällsengagemang och delta i livet i lokalsamhället.
  • Utbytesprogrammet har funnits i olika skepnader sedan 1990-talet. Utbytet är ömsesidigt. Under hösten reser 14 deltagare från Sverige till samverkanskyrkorna och under våren kommer lika många deltagare från samverkanskyrkorna till Sverige och Svenska kyrkan.
    Den som söker ska vara mellan 18 och 30 år.
  • Det unika med programmet är att alla nivåer i kyrkan samarbetar, församling, stift och nationell nivå både i Sverige och i partnerkyrkorna för att stärka långsiktiga ömsesidiga kyrkorelationer och ge unga en erfarenhet av den världsvida kyrkan och ge grogrund för ett internationellt engagemang.