2015-06-18
Jessie Contento, stipendiat i programmet Ung i den världsvida kyrkan.
‒ Jag är tacksam för min tid i Lunds stift. Jag reser hem många erfarenheter rikare, konstaterar Jessie.
I en månads tid har Jessie Contento bott hos en värdfamilj, deltagit i församlingens olika verksamheter och skapat sig en bild av det svenska samhället.
‒ Människorna är mycket välkomnande. Jag togs väl om hand och kände mig aldrig ensam. I församlingen var alla sympatiska och det var givande att träffa ungdomarna. Sverige är ett högt utvecklat land med en långtgående grad av sekularisering. Den individuella friheten är stor. Jag är djupt imponerad av er sociala välfärd som är något vi filippinare bara kan drömma om.
I hemlandet har Jessie Contento studerat statsvetenskap i fyra år. Slutexamen som kandidat tog han on-line i Skåne berättar han stolt. Jessie är sedan förra sommaren ordförande i sitt stifts ungdomsorganisation. Något som ger honom som kristen möjlighet att leda projekt och aktiviteter för unga med andlig utveckling och växt som mål.
Stiftet omfattar 13 kyrkor och sex missionskyrkor och är beläget på Cebu, centrala Filippinerna. På Filippinerna är korruptionen utbredd. Den politiska apatin är stor, nöden likaså, berättar Jessie.
The Philippine Independent Church, som Jessie är aktiv i, har romersk-katolska rötter. Man bröt med den katolska kyrkan 1902. Äktenskap tillåts och man har kvinnliga präster. Det är kyrka med en politisk agenda.
‒ Det finns så mycket som måste förändras. Vi fick vårt demokratiska system 1987 men vi är fortfarande på bebis-stadiet. Journalister mördas, det finns politiska fångar. Vår biskop mördades för fem år sedan han stöttat bönder i deras kamp för rättvisa. För mig som är aktivist för mänskliga rättigheter är det tufft att se.
‒ Arbetslösheten är hög och sorgligt nog tvingas många filippinare bege sig utomlands för att försörja sig. För många är det som gäller att överleva från dag till dag. Gudstron är mycket stark. I Sverige tror ni att ni inte behöver Gud längre, avslutar Jessie.