Pride i Lunds stift: Kärleksfullt i Lund och Karlskrona

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 23 maj hölls Lunda Pride i Lund. Och den 28-30 maj är det Karlskrona Pride. Love is all around!

2015-05-27

Det finnsmer än Måns Z att vara stolt över i Lund. Den 23 maj hölls till exempel LundaPride där Svenska kyrkans unga i Lunds stift (SKUL) medverkade.

SKUL fanns på plats hela dagen med ett bord i Lundagårds PridePark för samtal och information. Flera andra organisationer var representerade och höll i olika aktiviteter. På scenen kunde man se och höra talare, talkshow och artister som operasångaren Richard Söderberg.

SKULarna Joel Johannesson och Alexander Olsson var peppade inför paraden i Lund den 23 maj. Foto: SKUL, Svenska kyrkans Unga i Lunds stift

‒ Roligast på hela dagen har varit alla trevliga samtal vi haft med folk kring vårt bord. Vi fick många frågor om var Svenska kyrkan står när det gäller samkönade äktenskap. Det kom fram en hel del äldre personer, främst män som uttryckte stor glädje över att man nuförtiden får vara som man är i  Svenska kyrkan. Några av dem hade erfarenheter från en tid när det inte var så, sa Alexander Olsson, vice distriktsordförande i SKUL.

Tillsammans med Domkyrkoförsamlingen i Lund arrangerade SKUL en Regnbågsmässa i domkyrkan på kvällen. 

‒ Det var väldigt fin stämning på festivalen och paraden var rolig. Vi gick med regnbågsbanderollen med texten "Störst av allt är kärleken".

andrea.kollmann@svenskakyrkan.se

Hallå där Luka Vestergaard, präst i Karlskrona. Den 28-30 maj är det Karlskrona Pride. Varför är det viktigt att kyrkan medverkar?

‒ Egentligen är det alldeles naturligt att kyrkan är med. Pridefestivalen handlar om liv, kärlek och gemenskap och det är just det kyrkan gör. Vi tolkar liv, har ett kärleksbudskap i kraft av evangeliet och är en gemenskap. Kärlek kan aldrig bli en paneldebatt om för eller emot. För mig handlar det om hur vi relaterar till oss själva, till andra och till Gud. 

Du håller föredrag på Pride – om vad?
‒ Bland annat om att läsa Bibeln med normkritiska glasögon. Jag tänker att allt handlar om vilken position man utgår ifrån. Var och en som läser Bibeln gör sin tolkning. Det är spännande att fundera över varför vissa väljer att läsa befriande och andra fördömande? Tolkningen handlar ju så mycket om vem som läser. 

 Hur länge har ni medverkat?
‒ Sedan starten. Det är andra året nu. Kyrkan har enormt förtroende i Karlskrona i de här frågorna. Det är dessutom roligt att HBTQ-frågor lyfts allmänt vilket innebär att även mindre orter arrangerar egna Pride-festivaler. Karlskrona var en av de orter som förra året fick ett hederspris för sin festival. 

Vad händer den 28-30 maj ? 
‒ Förutom mitt föredrag talar Ann-Christin Roxberg,  vi medverkar i paraden, bjuder på pridegospel och håller en Regnbågsmässa.