Vox Lapponica på körresa

Nyhet Publicerad Ändrad

Ett vänskapsbesök i grannpastoratet hade sedan en tid planerats. Under pingsthelgen blev det verklighet med en "miniturné" till Skellefteå och Kusmark för Lycksele församlings kör Vox Lapponica.

På regnvåta vägar styrde körledaren Mila Thoors bussen österut i ett säkert grepp. Första stopp var Stiftsgården i Skellefteå för middag med övernattning. Förväntningarna var i topp!

Efter en trevlig kväll till bords och mys framför brasan inleddes lördagen med hällande kallregn. Några timmars shopping stod på programmet och lycklig var den som rustat sig med paraply.

Vid Kågedalens kyrka i Kusmark mötte kantor Hilding Carlsson upp samtidigt som molnen lättade och solen långsamt vågade visa sig.

Kyrkan är ett av många exempel på svunna tiders storsatsningar i våra norrländska bygder och stod färdig 1932 då biskop Olof Bergqvist invigde och bankade på porten. Kyrkan var förstås fylld till sista ståplats då, något som i våra dagar inte görs lika lätt.

Hilding är en god värd för kyrkan och delade med sig av kunskaper och inspiration så att kören skulle känna sig hemma inför kvällens konsert.

Före uppsjungning och lite repetition hanns det med ett besök ute i Bönens trädgård som anlagts strax utanför kyrkan i Kusmark. Det är en böne- och meditationsträdgård med armbandet Frälsarkransen som förebild. Kören strosade runt i den fina anläggningen och tänkte att här nog måste vara ännu mycket vackrare då blomningen kommit igång.

Akustiken i Kågedalens kyrka är härlig och får en kör att sjunga och må bra! I församlingshemmet bjöds det sedan på kaffe och smörgås, framfixat av vårt vänliga värdfolk. Att åka så här på en liten sångarresa runt de egna bygderna och knyta kontakter med andra människor och församlingar blev en mycket positiv upplevelse. När det sedan också kom publik till kyrkan, trots den fina vårkvällen, innebar det att kören Vox Lapponica ställde sig på tå och bjöd på en riktigt bra konsert. I bussen hemåt kände nog både en och annan att det kunde ha varit kul med en konsert till någon annanstans, nu när man ändå var ute... Turné ger mersmak och är kul och förenande!