Foto: Maria Lundström

En salt dag i Lund

Nyhet Publicerad Ändrad

Biskopen, Tutu, Strömstedt, Helmerson och några Lundaspexare stod på scenen under årets Teologdag.

2015-05-18

På plats stod biskop Johan Tyrberg denna morgon för att ta i hand och hälsa på var och en av de tillresta prästerna. Dagen inleddes med att biskopen på djupet utvecklade valet av sitt motto ”Jordens salt”.

‒ Som en nypa salt märks, märks också våra röster i samhället. Även en liten nypa salt gör skillnad. Var inte rädd för att synas i samhället. Tala när det behövs. Skriv debattartiklar, uppmanade Johan Tyrberg som själv är en ivrig twittrare.

Biskopen avslutade med att betona vikten av humor i kyrkan. Och sällan har väl skratten rungat så gott bland det församlade prästerskapet som när Lundaspexarna bjöd på en kavalkad av spexpärlor, kärleksfullt kryddade med kopplingar till Bibeln.

Hur kan man vara salt i vardag och arbetsliv? Det temat grep sig Johan Tyrberg an i samspråk med journalisterna Jenny Strömstedt, TV4 och Erik Helmerson, Dagens Nyheter. Jenny Strömstedt menade i att både i kyrkan och i medievärlden är räckvidden stor men underlaget vikande.

‒ Vi har gått från sälta till sockervadd. Hur hittar vi en balans mellan sött och salt?

Ett sätt för Jenny att vara salt är att våga stå upp mot Sverigedemokrater och att fajtas för kvinnors värde. Erik använder sin ledarskribentspenna bland annat till stöd för den kristna urbefolkning som fördrivs och dödas. Han kan tvivla på Gud men tror ”otroligt starkt på kyrkan”.

Punkt för dagen sattes med en mässa i domkyrkan som bjöd både på salt, ljus och afrikanska inslag. Därtill en uppskattad afterworkpub där det skrattades, minglades och utbyttes tankar kollegor emellan.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Röster från teologdagen

Hur ska kyrkan göra för att bli saltare?

Ola Fornling, Värby:

‒ Vi ska vara stolta för det vi bär på. Vi har ett fantastiskt budskap att ge vidare som bär än idag. Det är viktigt att vi definierar de makter som bryter ner människor idag. Vi ska visa på alternativ och stå upp för solidaritet och medmänsklighet i en tid när dessa värden är hotade. Tron på Gud och värnandet av medmänniskan hör ihop.

Annarella Hagenfeldt, Häljarp:

‒ För att bli saltare måste vi vara ute bland människor, möta dem i vardagen och finnas där de är. Att vara profetisk är att gå ut och möta verkligheten, att våga stå för att vi är kyrka och våga vara äkta. Det ser jag som en utmaning.

Andreas Rasmussen, en av två inbjudna präster från Danmark:

‒ Jag arbetar på Vesterbro, Köpenhamn och ett av mina uppdrag är att möta asylsökande och fångar. Det bränner till och är hett - på gott och ont - att vara kyrka bland de utsatta och ensamma. Att er biskop lyfter bilden med salt är fint. Det är starkt och modigt att göra det.

Ann-Louise Trulsson Foto: Maria Lundström

Ann-Louise Trulsson, Fridlevstad

‒ Genom att vi bjuder på oss själva. Vi ska hänga med i det moderna, i samhället och synas i alla sammanhang. Kyrkan ska finnas i det offentliga vardagsrummet - på Ica Maxi, på arbetsplatsen, i skolan.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se