Foto: Maria Lundström

Mpho Tutu om salt och förlåtelse

Nyhet Publicerad Ändrad

En av huvudtalarna på årets Teologdag var Mpho Tutu som talade om salt och förlåtelse.

2015-05-18

Förlåtelse och försoning har varit nyckeln till fredlig övergång från apartheidregimen till demokrati i Sydafrika. I den processen hade hennes far en avgörande roll. Han ledde Sannings- och försoningskommissionen där offer och förövare fick berätta sina erfarenheter som ett led mot försoning och för att undvika våld och hämndaktioner.

Mpho Tutu är präst och har arbetat med förlåtelseprocesser i många år, både i Sydafrika och i USA där hon varit bosatt.  

‒ Förlåtelse är inte lätt. Det innebär inte att man ska glömma eller att offer och förövare ska bli bästisar. Inte heller innebär förlåtelse att man skipar rättvisa eftersom rättvisan följer sin egen logik. Förlåtelse måste alltid vara en inbjudan, inte ett måste. Man kan inte tvinga någon in i förlåtelseprocessen. Och man kan inte bara säga att man ska förlåta. Jämte inbjudan behövs också en uppsättning verktyg för att kunna hjälpa till på vägen, sa Mpho Tutu.  

En verktygslåda är till exempel den metod som Mpho och Desmond Tutu utarbetat tillsammans. Det är en fyrstegsväg genom förlåtelseprocessen som de också skrivit en bok om. Mpho är ledare för den stiftelse som skapats i föräldrarnas namn. Det är en organisation med bas i Kapstaden som arbetar för samhällsförbättring på många plan.  

Vad händer om man inte förlåter?
‒ Vi gör dagligen olika val och väljer själva om vi vill förlåta eller inte. Den som väljer att inte förlåta kommer inte vidare utan förblir offer när man inte kan släppa tanken på det man utsatts för. Kyrkan har en viktig roll i den processen. Vi lyssnar och kan vara saltet som sätter ord på känslor av sorg och skam. Det är en del av vårt arbete som präster, att medverka till att rengöra såren, sa Mpho Tutu. 
 
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se
  
Mpho Tutu är ledare för Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation i Kapstaden. Läs mer om vad de arbetar med på www.tutu.org.za
Läs Desmond och Mpho Tutus bok "Förlåtelse. Den fyrfaldiga vägen till helande för oss och vår värld". (Libris, 2014)