Jessie, Maimela och Letlhogonolo
Foto: Andrea Kollmann

Ung i vida världen - i Sverige

Nyhet Publicerad Ändrad

Svenska kyrkan tar varje vår emot stipendiater från våra utbytesländer. Lunds stift har i år tagit emot fyra unga män från Filippinerna och Sydafrika.

De har rest över halva världen till Lunds stift som stipendiater inom programmet "Ung i den världsvida kyrkan". Fyra unga män från Filippinerna och Sydafrika bor och arbetar just nu i varsin församling i Lunds stift fram till den 18 maj.

Jessie Ladeth Contento från Filippinerna som deltar i arbetet i Vinslövs församling, Maimela Lehwidi och Letlhogonolo Henrey Gibbs, båda från Sydafrika som arbetar i S:t Johannes respektive Oxie kyrka i Malmö pastorat. Isagan Madla från Filippinerna som hade förhinder och är inte med på bild bor under sin tid i Sverige i Höganäs.

‒ Det är första gången jag är utanför min egen kontinent. Vi har inte varit här så länge men man kan säga att första intrycket är att ni svenskar har väldigt bråttom hela tiden. Ni behöver slappna av, stanna upp och njuta av livet, sa 26-årige Letlhogonolo Henrey Gibbs.

Andrea Kollmann
2015-04-24

Fakta/Ung i den världsvida kyrkan

• Ung i den världsvida kyrkan är Svenska kyrkans utbytesprogram där man under tre månader får dela liv, vardag och verklighet i ett annat land. Programmet spänner över fyra världsdelar och fem länder; Costa Rica, Tanzania, Filippinerna, Brasilien och Sverige.
  • Deltagarna får följa kyrkans arbete, gudstjänster och samhällsengagemang och delta i livet i lokalsamhället.
  • Utbytesprogrammet har funnits i olika skepnader sedan 1990-talet. Utbytet är ömsesidigt. Under hösten reser 14 deltagare från Sverige till samverkanskyrkorna och under våren kommer lika många deltagare från samverkanskyrkorna till Sverige och Svenska kyrkan.
    Den som söker ska vara mellan 18 och 30 år.
  • Det unika med programmet är att alla nivåer i kyrkan samarbetar, församling, stift och nationell nivå både i Sverige och i partnerkyrkorna för att stärka långsiktiga ömsesidiga kyrkorelationer och ge unga en erfarenhet av den världsvida kyrkan och ge grogrund för ett internationellt engagemang.