2015-04-20
‒ Chefens viktigaste förmåga i en förändring är kommunikation. Man kan nästan tänka på det som en kärleksrelation mellan chefen och medarbetarna. En chef måste vårda relationer genom att möta medarbetarna, ge feedback och berätta om sina aktiviteter och möten. Det skapar ett positivt arbetsklimat, sa kommunikationsstrategen Johan Book på kommunikationsdagen för medarbetare i stiftet som arrangerades av Lunds stiftskansli.
‒”Never waste a good crisis” är ett av mina favoritcitat, sa Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström som berättade hur de vände en djup kris på kort tid.
För några år sedan utsattes de för ett allvarligt bedrägeri av en anställd vilket skadade organisationens anseende svårt. Förtroendet kördes snabbt i botten. Samtidigt var organisationens ekonomiska läge instabilt. När Ulrika tillträdde som generalsekreterare började hon omedelbart att systematiskt sätta upp mål för att återupprätta förtroendet och få ekonomin i balans. Strategiskt planerad kommunikation var ett av de viktigaste verktygen.
‒ Vi jobbade på att få medarbetarna att se organisationen som en helhet i ett långsiktigt perspektiv och att förstå orsakerna till de neddragningar vi måste göra. Alla kunde sitt enskilda område jättebra men förstod hur det hängde ihop i organisationen först när man fick ett krismedvetande.
Röda korset använder många verktyg i stort och smått för att kommunicera.
‒ Vi uppmuntrar till exempel medarbetare att vara aktiva på sociala medier och att som ”rödakorsare” svara på allmänhetens frågor istället för att vi har en enda talesperson. Vi kör korta informationssnuttar filmade med vanlig mobil där en chef berättar om senaste nytt från ett möte, vi har websända möten där samtliga kontor i hela världen deltar, sa Ulrika Årehed Kågström.
Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg medverkade och talade om Jesus som kommunikatör. Röda tråden genom hela dagen hos samtliga föreläsare var att strategiskt kommunikativt ledarskap kan kokas ner till tre saker: var öppen med information, se helheten på lång sikt, prata och skapa relationer.
Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se