”Jag är öppen för en förändring”

Nyhet Publicerad Ändrad

Möt David Castor, pastor och präst i Röke och Hässleholm, som deltar i SVT:s nya dejtingprogram "Tro, hopp och kärlek".

2015-04-17

Reaktioner så här långt?
‒ Jag tror aldrig jag varit med om så många pling på Facebook. Telefonen har gått varm. Många vänner, bekanta och de som är i min närhet hör av sig. Det känns roligt.

Varför delta?
‒ Jag hoppas att min tro och evangeliet ska lysa igenom. I castingprocessen betonades det att programmet ska vara seriöst och skildra prästers vardag. Dejtingmomentet har vuxit sedan starten men det är ju där tv-mässigheten finns. Jag är bekväm med det nu.

David Castor
David Castor. Foto: Privat

Blir det altaret nästa?
‒ Jag går inte in med de förväntningarna. Det här är dels en upplevelse att vara med om, dels ett sätt synliggöra kyrkan. Om jag hittar någon att leva med så är det välkommet. Genom programmet söker jag efter en relation och jag är öppen för en förändring. Men jag trivs bra med mitt liv som singel och är inte med utifrån någon sorts desperation.

Är prästrollen ett hinder för att träffa någon?
‒ På sätt och vis tror jag det. Jag jobbar när andra är lediga. Och när jag jobbar är jag i min professionella roll som ledare.

Finns det fördomar om präster idag?
‒ Nej, det tycker jag inte. Men i det fall det finns fördomar skingras de kanske av att programmet visar upp glada och sociala präster snarare än hårda och dömande.

Maria Lundström
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Dejtingprogrammet "Tro, hopp och kärlek" leds av Mark Levengood.

David Castor tjänstgör både för EFS, Evangeliska Fosterlandsstiftelsen och för Svenska kyrkan.