Foto: Camilla Arvidsson

Agapemåltid i Överluleå kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

Agape är grekiska och betyder kärlek - en utgivande kärlek, en villkorslös kärlek, en kärlek till eller från Gud.

Påskfirandets höjdpunkt är Stilla veckan. Det är då hela dramat får sin upplösning. Jesus rider in i Jerusalem på palmsöndagen. Då hurrar man och lägger palmblad och kläder där Jesus går fram.

På skärtorsdag äter Jesus och hans lärjungar en påskmåltid i Jerusalem. De firade den judiska påsken, till minne av hur Moses ledde ut israeliterna ur fångenskapen i Egypten. De grillade ett lamm som de åt med bittra örter och bröd som inte fått jäsa. Till det drack de vin. Jesus omformar emellertid måltiden något. Han förklarar för lärjungarna att brödet är hans kropp och att vinet är hans blod. Det Jesus gjorde denna kväll lever kvar i kyrkan som vårt nattvardsfirande.

 

 

Foto: Camilla Arvidsson

I år firade vi för första gången Agapemåltid i Överluleå kyrka på skärtorsdagen. Det är ett nattvardsfriande som påminner om Jesus måltid med lärjungarna. Våra husmödrar Annika och Ulrika hade rostat lamm, hackat bittra örter och bakat ojäst bröd. Med hjälp av vaktmästarna Roger och Göran, hade de sedan dukat upp i kyrkan. Det var väldigt vackert med levande ljus, vita dukar och riktigt porslin. 

Vi lyssnade till berättelserna om den judiska påsken och om den påsk som Jesus och lärjungarna firade i Jerusalem. Det firande som sedan spreds i de första kristna församlingarna när man samlades till bön och lovsång och för att dela bröd och vin tillsammans.

Vi var ett femtiotal deltagare som satt till bords, sjöng psalmer med nattvardstema och lyssnade till texterna ur Bibeln. De som var med kring bordet tyckte att det var en speciell upplevelse. Känslan av gemenskap och närhet är stark när man delar en måltid tillsammans. Till sist skickade vi runt välsignat bröd och vin, precis som Jesus gjorde.

 

 

Foto: Camilla Arvidsson

Gudstjänsten avslutades med att kyrkan förbereddes inför långfredagen då kyrkan har sorg. Då plockades altarprydnaderna bort och altartavlorna täcktes för. Samtidigt spelade vår organist Carl Anders verk 622: “Människa, begråt din stora synd”, av J S Bach, medan prästen Anna läste Psaltarpsalm 22. Det är den psalmen som börjar med: "Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?" Det var nämligen de orden som Jesus i sin förtvivlan utropade på korset .

Men påsken är ingen sorgens högtid. Påsken är en glädjehögtid. Det är då ljuset vinner över mörkret. Det är då vi i Påsknattens glädjegudstjänst kan utropa: "Kristus är uppstånden! Ja, han är sannerligen uppstånden!"

Vid pennan

Ivar Sundström, präst i Svenska kyrkan i Boden