En flaggstång med den romska flaggan hissad står utanför Uppsala domkyrka.
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Romernas internationella dag firas i kyrkan

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 8 april är det romernas internationella dag. Den firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971. "Det viktigaste vi kan göra för att stärka unga romers identitet är att lära dem vara stolta över sitt ursprung". Det säger Susanna Hedman, som idag talar under en högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka.

Utanför ICA i Enköping sitter en romsk tiggare. Ögonen vädjar om en slant i pappersmuggen han håller upp. Susanna Hedman och Tuula Åkerlund-Svarts, i traditionella finskromsk dräkter, möter upp för en intervju. Båda har finska föräldrar och är pingstvänner. Susanna har vuxit upp i Sverige, medan Tuula är inflyttad sedan tre år. 

I länsstyrelsen i Stockholms rapport ”Romers rätt till arbete” konstateras att arbetsgivares, myndighetspersoners negativa uppfattningar om romer som grupp riskerar att leda till diskriminering. Många väljer därför att dölja sin romska identitet när de söker arbete.

– Det viktigaste vi kan göra för att stärka unga romers identitet är att lära dem vara stolta över sitt ursprung, sin bakgrund och även att samhället visar att de har ett värde, säger Susanna Hedman, som är gruppledare för miljöpartiet i Enköping.

Tuula Åkerlund-Svarts arbetar som musiklärare i en skola i Eskilstuna. Hon upplever inte att hon har blivit diskriminerad. 

– I jobbet är kläderna min trygghet. Visa att jag är jag. Arbetsgivaren får se att jag är en vanlig kvinna och barnen ser att Tuula är Tuula. Jag jobbar inom skolan och för mig är det ett sätt att bryta mark. Men det kan vara tungt ibland att alltid behöva bevisa vem man är.    

 "Kollektiv skuld"

Ju längre vårt samtal pågår så kommer historier fram om den förnedring och diskriminering som romer kan utsättas för. Ett exempel är när Susanna jobbade som busschaufför och medarbetarna inte tyckte att hon skulle vara tillförlitlig att ta hand om resekassan på 1500 kronor därför att hon var rom.

– Som rom blir jag inte accepterad direkt i grupper, ofta blir vi ålagda en kollektiv skuld för att vi är romer. Först kan jag få höra att jag är zigenare, sedan rom, sen kanske jag tilltalas med namn. Det är jättetufft, berättar Susanna Hedman och minnen blir närgångna, smärtar.  

Hur viktigt är det att ha en egen nationaldag?

– Jag tror det är viktigt för våra barns identitet. Vi kan vara stolta över att vi är svenskar, att vi är finnar och även romer. Det är också viktigt utåt att visa på en romsk minoritet. Sedan är det bra om vi kan lyfta olikheterna bland romerna. Även om vi båda är kaaleromer så har Tuula och jag en del olika traditioner.  

Hennes viktigaste fråga som politiker är skolan: Alla barns rätt till likvärdig utbildning. Hon vill uppmuntra och ungdomar att utbilda sig, oavsett deras härkomst.  

I Finland engagerade sig Tuula Åkerlund-Svarts i flera år för fattiga romer genom pingstmissionen. Det blev resor till Lettland och Rumänien, till människor som lever i närmast omänskliga förhållanden i ruckel av plast, ibland utan vare sig tak eller väggar - året om.  

– Vi har velat uppmuntra dem och underlätta deras vardag, exempelvis informera om deras rättigheter i samhället. Det kan ha handlat om att ordna pass eller informera om rätten till pension. Vi har också varit vägvisare till deras lokala församlingar 

Kyrkor stöttar gatutiggare

I Enköping samarbetar Enakyrkan, där pingsförsamlingen ingår, och Svenska kyrkan för att stötta romska gatutiggare i staden. Varje lördag bjuds romerna in till gudstjänst och en bit mat.

Susanna har känt sig mer välkommen i frikyrkor än i Svenska kyrkan.  

– Jag känner inte många romska barn som har konfirmerats i Svenska kyrkan, till skillnad mot i Finland, där romer konfirmeras och det hålls begravningar. Kontakterna är nog tätare med kyrkan i Finland, medan de nu har påbörjats med Svenska kyrkan, konstaterar Susanna Hedman som är glad över att Svenska kyrkan vill uppmärksamma romernas internationella dag.

Roland Asplund

Romerna har funnits i Sverige sedan 1500-talet. Sedan år 2000 är é romani chib ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Romernas internationella dag (nationaldag) firas till minne av den första romska kongressen som ägde rum i London 1971.

Romerna har inget "eget" land, men trots att de är splittrade och är bosatta över alla världens kontinenter finns det gemensamma symboler att enas kring. En av dessa är den romska nationaldagen som firas världen över den 8 april.

Romernas internationella dag

  • Svensk kyrkan uppmärksammar romernas internationella dag bland annat genom en högtidsgudstjänst i Uppsala domkyrka klockan 18.00.
  • Medverkande är bland andra Landshövding Peter Egart, Domprost Annica Anderbrant, kommunpolitiker Susanna Hedman och kommunalråd Ilona Szatmári Waldau.
  •  För musiken står Tuula Svarts,Olavi Berg och Göran Bohman med flera.

Även Svenska kyrkan i Östersund bjuder in till firande med tal av Rosa Taikon, musik och fika. Firandet börjar klockan 18.00.