Lyckad festhelg för församlingarna

Nyhet Publicerad Ändrad

Församlingarna Åsele/Fredrika, Stensele, Vilhelmina, Lycksele och Dorotea/Risbäck är tillsammans södra Lapplands pastorat. Det har församlingarna firat tillsammans i helgen under dagarna två. Luleå stifts biskop, Hans Stiglund förärade festligheterna genom att närvara båda dagarna. - Glädjen har varit tydlig både i Lycksele och i Stensele, säger Kent Nordin kyrkoherde för södra Lapplands pastorat.

Under lördagen stod Lycksele församling som värd för samkväm och gudstjänst med efterföljande gemensam middag för både personal och förtroendevalda politiker. Under gudstjänst i Lycksele kyrka stod bland annat Soul Children för en del av uppträdande.

Soul Children är en barnkör som leds av kyrkomusiker Katarina Karlsson. Uppträdande var populärt och hela kyrkan, som också nästan var fullsatt med sina dryga 300 hundra personer, stämde in i de övningar som kören utförde.

På söndagen var det Stensele församling som bjöd upp till festmässa i Sveriges största träkyrka. Efteråt bjöds det på gemensam lunch för gudstjänstdeltagarna som till antalet var en bit över 300 hundra personer! Mässan i Stensele kyrka leddes till stor del av biskop Hans Stiglund. Biskopen talade i sin predikan om vikten att enas och stötta varandra. Som medmänniska och som församling och pastorat.

Stensele församlings barn och ungdomskör och Mariakören sjöng tillsammans med Vilhelmina kyrkokör och delar av Lycksele damkör så det ekade i kyrkan. Det var fint och stämningsfullt och alla trivdes!

Under gudstjänsten blev Kent Nordin officiellt mottagen som kyrkoherde för pastoratet och han välsignades inför uppdraget av pastoratets präster och diakoner samt biskop Hans Stiglund med en så kallad bön med handpåläggning.

Hur tycker du helgen varit?

 - Det här var en bra helg och positiv för både personal och församlingsbor. Det gav oss tillfället att träffas allihop tillsammans och göra roliga saker.

Vad tror du den här helgen betyder?

- Jag tror gemenskapen stärks för oss i inlandet, det är en sak. Och sedan just det att vi faktiskt fick träffas och göra roliga saker tillsammans. Det tror jag är den stora fördelen med denna helg. Många kom fram till mig under söndagens festmässa i Stensele och sa att dom aldrig varit i Stensele kyrka förut men uttryckte att dom gärna kom tillbaka vid ett annat tillfälle. Kan vi inte göra det här ofta, sa någon annan. Det har varit glädje och engagemang med den här helgen, säger kyrkoherde Kent Nordin, södra Lapplands pastorat.

Robert From