Spännande påskvandring

Nyhet Publicerad Ändrad

Varför firar vi påsk?!

En grupp förväntansfulla femteklassare samlas i vapenhuset. Längst fram står Linda Waldén, präst i Alvesta församling. Hon är dagens guide. Nu ska det bli påskvandring, en tidsresa, då eleverna får lära sig varför vi firar påsk.

Linda manar till tystnad, hon säger att det är fullt av soldater inne i kyrkan och att alla måste vara tysta för att de inte ska bli upptäckta. Barnen fnissar lite av skräckblandad förtjusning. Nedräkningen börjar: 3, 2, 1!

Dörren till kyrkan öppnas och vi går in. Då händer det något. En kvinna i sjal rusar ner för trappan från orgelläktaren och skriker:
–Jesus lever!
Alla barnen, och lärarna, hoppar till av förvåning.

Kvinnan säger att hon måste gå för att berätta om att Jesus lever och springer iväg. Vi fortsätter vår vandring medan Linda berättar om händelserna den där påsken för 2000 år sedan. Plötsligt ser vi soldater längst fram i kyrkan. De har långa spjut i händerna och skriker och väsnas.

-Göm er, ropar Linda.
Vi slänger oss in i bänkraderna. Här ligger vi och trycker och hoppas att soldaterna inte ska se oss. Vi hör att de närmar sig. Rätt som det är får de syn på en pojke och drar ut honom ur bänken. Som tur är släpper de honom och går vidare.

Vår vandring fortsätter, vi möter Maria som berättar att Jesu grav är tom. Vi slinker in i ett mörkt rum (sakristian) där vi möter Petrus och de andra lärjungarna. Petrus är förtvivlad för att han har förnekat Jesus tre gånger. Någon bankar på dörren. Alla blir tysta som möss. Det är soldaterna som står där och skriker. De ger upp efter en stund och går sin väg.

Lärjungarna får besked om att Jesus lever och ger sig ut för att leta efter honom. Vi följer efter och samlas längst fram i kyrkan och Linda avslutar berättelsen om varför vi firar påsk. Just det: - för att Jesus uppstod från de döda!

Ulla Sigfridsson