Gillar Bond och citerar Ice Age

Nyhet Publicerad Ändrad

Vad betyder film för dig, biskop Johan Tyrberg?

2015-03-16

‒ Otroligt mycket. Hemma tittar vi mycket på film och ibland för vi hela samtal, barnen och jag, som helt och hållet baseras på filmcitat ur favoritfilmer.

Som till exempel?
‒  ”Sometimes I throw up”  ur en av Ice Age-filmerna. När smådjuren i skolklassen sitter och pratar om något och så säger en av dem detta, helt ryckt ur sitt sammanhang. Det är en mycket avväpnande replik.

Buff Svenska kyrkans ungdomsfilmpris
Biskop Johan Tyrberg delade ut priset till BUFFs programansvarige Daniel Lundquist eftersom filmens regissör inte hade möjlighet att närvara. Foto: Maria Lundström

Favoritfilmer?
‒ Oh, jag har många favoriter, till exempel City of Angels, Döda Poeters Sällskap, med många flera. Annars har ju James Bond en speciell plats. Det fascinerar, en tunn men spännande historia, kombinationen av lek med teknik och lite klichéer. En vinter tittade jag igenom samtliga James Bond-filmer.

Vad såg du senast på bio?
‒ Om man bortser från filmfestivalen i Arjeplog nyss så såg jag senast filmerna "Interstellar" och "Exodus".

Ditt första filmminne?
‒ Min far tog med mig på ”Bron över floden Kwai” när jag var 12 år. Den gjorde intryck.

Varför är film bra? 

‒ När jag jobbade som kyrkoherde i Karlshamn visade vi mycket film. En påsk visade vi till exempel påskfilmer i kyrkan. När man ser på film slappnar man av och då försvinner en del försvarsattityder. Det är bra när man ska diskutera.

andrea.kollmann@svenskakyrkan.se