Biskopsvigning i Polen

Den nye biskopen i Wroclaws stift heter Waldemar Pytel. Han vigdes den 7 mars och en av assisterna var biskop Ragnar Persenius.

Uppsala stift har sedan 1990-talet en vänrelation med den Lutherska kyrkan i Polen och inom ramen för denna relation finns ett antal vänförsamling, till exempel Harmånger-Jättendal och Gnarp som har sin vänförsamling i Swidnica där biskopen samtidigt är kyrkoherde.

Därför var det naturligt att både Uppsala stifts biskop och Harmånger-Jättendal och Gnarps kyrkoherde Sofia Aspling var närvarande vid vigningen.

Sofia Aspling predikade även vid söndagens gudstjänst. Vid vigningen medverkade en rad biskopar, lutherska, katolska och ortodoxa från Polen, Tyskland och Sverige.

Kyrkan i Swidnica är värd en egen berättelse. Den bygges i mitten av 1600-talet som en av de fredskyrkor som byggdes efter 30-åriga kriget. Villkor för att bygga dessa kyrkor var att de var i trä, att de inte var befästa och att de låg utanför stadsmuren.

Så uppfördes denna kyrka som när alla läktare fylls - vilket i dag inte är möjligt av säkerhetsskäl - rymmer den 7 000 personer. Eftersom kyrkan är helt i trä är den rikt snidad och utsmyckad. Kyrkan är upptagen på UNESCO:s världsarvlista.

Lär mer om biskopsvigningen i Swidnica på biskop Ragnars blogg.