En brud trär vigselringen på sin brudgums finger.
Foto: Jenny Sigeman /Ikon

Vigsel

Vigseln, eller som de flesta säger bröllopet, mellan två människor är ett uttryck för kärleken och viljan att dela livet med varandra. I vigselgudstjänsten avger brudparet löften till varandra och församlingen ber om Guds välsignelse över parets liv tillsammans.

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.
Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken. (1 Kor 13:4--7, 13)

Vigselakten är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Med äktenskapet vill vi fästa vår gemenskap i något som är mer hållbart och pålitligt än våra flyktiga känslor. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss i våra liv. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Förberedelse för vigsel

Församlingen ordnar präst, kantor och vaktmästare om inte annat avtalas med er. En del vill bli vigda av en präst de redan har en relation till. Berätta hur ni vill ha det. Tänk på att boka vigseln i god tid, särskilt om det gäller populära vigseldagar. 

Före vigseln

Träffas präst och brudpar för att gå igenom vigselns innebörd och vigselgudstjänsten. Psalmer, bibeltexter och övriga frågor kan då diskuteras. Kontakta gärna den kyrkomusiker som tjänstgör vid vigseln och gå igenom önskemål kring musiken (ingångs- och utgångsmusik, solostycken). Vill ni engagera egen musiker eller solist för vigseln går det bra, men det bör meddelas till kyrkomusikern eller församlingsexpeditionen.

Hindersprövning

Inför vigseln måste man genomgå så kallad hindersprövning hos lokala skattemyndigheten. Då klarläggs att ni inte är släkt och att ingen av er redan är gift. Om inga hinder för vigseln finns får ni ett hindersprövningsintyg som lämnas till prästen. I samband med hindersprövningen anmäls också vilket efternamn ni ska ha som gifta.

Vad är lysning?

Lysning är det gamla namnet för hindersprövning. Numera innebär lysning att man i kyrkans gudstjänst någon söndag före vigseln nämner namnen på de som ska gifta sig och ber för dem. Lysning är frivillig, man meddelar församlingsexpeditionen om man vill ha det och var och när.

Kostar det något att vigas?

Att vigas i kyrkan kostar inget om man tillhör Svenska kyrkan och betalar kyrkoavgift. Kostnader för extra sång och musik kan dock tillkomma.

Kan man gifta sig enkelt?

Javisst, det kan ske hur enkelt som helst. Det enda som måste finnas är ett brudpar, en präst och två vittnen.

Äktenskapslöfte

Att gifta sig innebär att sätta in kärleken till varandra i ett större sammanhang. Genom vigseln blir det offentligt att det är ni två som hör ihop. Äktenskapslöftena i en kyrklig vigsel är "Jag vill dela glädje och sorg med dig och vara dig trogen tills döden skiljer oss åt". Löftena är en bekräftelse på bådas gemensamma vilja att dela resten av sitt liv med varandra. Ringarna är det synliga tecknet på löftet.

Välkommen att kontakta någon av våra expeditioner

Information om öppettider och telefonnummer under rubrik "Om Halmstads församling" / "Kontakta oss"