Foto: Amphotora /iStock/Ikon

Dop

Dopet är inte beroende av prestation, du måste inte tro på rätt sätt eller förstå allting för att döpas. Tvärtom – Dopet är en gåva att ta emot. Kanske är du förälder som funderar på att döpa ditt barn eller så vill du döpas i vuxen ålder. Här hittar du fakta om dopet och praktisk information om hur du gör för att boka dop i någon av Halmstads församlings kyrkor.

Dopet är gratis

Ett dop behöver inte kosta något. Vad som kostar runtomkring bestämmer du, men dopklänning och lokal för dopkaffe finns att låna gratis. Ett dop behöver inte vara ett dyrt och stort arrangemang, även ett litet och intimt dop är storslaget och kan bli ett minne för livet.

Läs mer om våra kyrkor, lokaler och dopdräkter

Låna dopklänning

Om du ska döpa ditt barn i Halmstads församling kan du låna en dopklänning i stället för att köpa en ny.

Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan.

Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet.

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma sidor

En glad dopfamilj, faddrar och präst står långt fram i kyrkan.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Prästen håller sin hand på en konfirmands huvud när hon döps.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

En vuxen man döps.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

En liten flicka i famnen på sin fadder, en ung man.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

En bebis med nyckelpigor på kläderna ligger på mage på golvet.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?

Detta händer när dopet är inbokat


Dopsamtal

I god tid innan dopet tar prästen kontakt och bokar in en tid för dopsamtal. Samtalet kan ni ha hemma hos er, i kyrkan eller en annan plats som ni kommer överrens om. Under dopsamtalet väljer ni psalmer, sånger, musik, texter och annat som gör att dopet blir personligt och inbjudande. Själva dopakten är lika för alla, på svenskakyrkan.se/dop/gudstjansten kan du läsa om de moment som alltid ingår i en dopgudstjänst.

Musik till dop

Här nedan finns en spotifylista med populära psalmer, sånger och musikstycken. Lyssna, fundera, känn efter och välj musik som känns bra. Kanske spelades en psalm på ditt dop som du gärna vill ska spelas också på ditt barns dop? Eller vill du själv sjunga något till ditt barn? Möjligheterna är många. 

Se spotifylistorna som inspiration då instrumenten och arrangemanget av stycket kan skilja sig mot vad som sedan kan erbjudas under dopet.

Prästen och musikern kan också hjälpa till med förslag på musik. Fråga också musikern i god tid om du önskar att ett särskilt musikstycke ska spelas. 

Tyvärr kan vi inte spela musik från Spotify i dopgudstjänsten på grund av deras regelverk. Musiken som spelas i kyrkan behöver komma från en CD-skiva eller vara en låt som är köpt från en betaltjänst som till exempel Itunes. 

Minnen av dopet

Under dopakten får ni ett dopminne och en dopljustake. Tänd gärna dopljuset till minne av dopet. Tar dopljuset slut är ni välkomna att hämta ett nytt. 
Vid dopet hängs det också upp en ängel av glas i kyrkan. Glasänglarna representerar alla de barn som döps in i församlingen och efter ett år så får ni en inbjudan att komma och hämta er ängel.

Välkommen tillbaka efter dopet

Församlingen erbjuder öppen förskola, babysång, babycafé, förskoleverksamhet mm. och vill ge barnen en trygg miljö där de upplever gemenskap, närhet, ansvar, delaktighet och solidaritet i kristen anda. Det sker genom undervisning, lek och allvar under ledning av utbildade pedagoger.

Svenska kyrkan erkänner dop i andra kristna samfund

Svenska kyrkan erkänner varje dop, oavsett i vilken kristen tradition det har ägt rum. Om någon redan är döpt i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn, i rent vatten, kan personen därför bli medlem i Svenska kyrkan genom att kontakta församlingen och tala om att hen vill bli medlem. Det behövs alltså inget nytt dop.