Foto: Pernilla Ringström

En mässa för frågvisa

Nyhet Publicerad Ändrad

Är allt i en mässa klart som korvspad eller finns det frågor som ingen vågar ställa?

Så funderade Kulla pastorat och bjöd in till "Mässa för dummies" med förhoppningen om att kunna räta ut några frågetecken.

– Tanken är att oavsett om du gått i kyrkan hela livet eller är här för första gången, så ska du efter denna mässa ha fått ökad förståelse för varför vi gör som vi gör, säger kyrkomusiker Jonas Engström, som arbetat fram idén med präst Mikael Pernborg och musikerkollegan Eva-Lis Carlsson.

– Det som händer i gudstjänsten har ofta ett konkret ursprung och en symbolik som får större mening om man kan lite mer. Vi märker att många längtar efter djupare insikt i de heliga handlingarna. Därför bestämde vi oss för en mässa som förklarar "allt".

Och nog är det lite nyfiken stämning i luften. Lerbergets kyrka som normalt har ganska många aktiva gudstjänstfirare tycks extra välbesökt denna dag. Folk ser förväntansfulla ut och i entrén delas det ut lappar som vi uppmanas skriva våra funderingar på.

Varför är vi generellt så rädda för att ställa frågor?

– Ett skäl är nog att man inte vill verka dum. Känslan av att alla andra redan känner till svaret hämmar nog, säger Jonas Engström.

I mässan, som tar lite längre tid än vanligt, förklarar Jonas och Mikael de olika delarna. Vi får lära oss gudstjänstordningen, varför klockorna ringer och hur psalmerna och bibeltexterna länkar i varandra. Besökarna verkar intresserade. De lyssnar uppmärksamt och skrattar gott när Mikael berättar om hur missförstånd kan uppstå på grund av att ingen ifrågasätter. Hur en vana blir en tradition när alla förutsätter att andra vet.

Under själva måltiden tar undervisningen paus och mässan övergår i ett annat skede. Eftersom vi förberetts inför vad som ska komma vet alla vad vi gör och varför. Tempot är lugnt och koncentrerat trots aktiviteten i kyrkorummet när alla cirkulerar framför altaret. Efteråt fortsätter Mikael att förklara de återstående momenten. Frågelapparna tar vi med oss till kaffestunden. "Jag upptäckte saker som jag skulle vilja veta ännu mer om", viskar en dam till mig.

Kommer detta att bli ett återkommande inslag?

– Först ska vi förstås utvärdera men vi har en del idéer att utveckla framöver, säger Jonas.

Han berättar att de marknadsfört mässan som vanligt, med affischer på byn, annons i dagstidningen, på webben och Facebook.

– Jag tror att vi med "Mässa för dummies" även säger något till de som inte hade möjlighet att komma just den här gången. Att vi vill utmana oss själva och vara öppna. Det finns inga dumma frågor.

"Mässa för dummies" firades även i Vikens kyrka samma söndag den 18 januari.

Pernilla Ringström

"For dummies"

For dummies-böckerna inspirerade till mässans titel. I böckerna kan man få svar på de mest grundläggande frågorna.

De spänner över fler än 2500 olika titlar inom bland annat data, språk, historia och religion men också udda ämnen som "Social networking" eller "Being a great dad".

Gunilla Jönsson

Varför kom du hit idag? – Jag brukar gå i gudstjänsterna här. Vilken fråga ville du ställa? – Jag brukar fundera över vilken bön man väljer de olika söndagarna och varför. Vad har du lärt dig? – Det är svårt att peka ut någon speciell aha-upplevelse men jag tycker ändå att upplägget förklarades på ett bra sätt.

Dalia López Madrona

Varför kom du hit idag? – Det var en väninna som bjöd med mig. Det ger frid i själen att gå i kyrkan. Vilken fråga ville du ställa? – Jag har funderat kring liturgin, men också över ordens innebörd. Vad har du lärt dig? – Jag tyckte det var intressant att få veta lite om mässans uppbyggnad under kyrkoåret.