Drop in–dop och drop in–vigsel i Nederluleå kyrka i Gammelstad

Nyhet Publicerad Ändrad

Lite enklare, lika stort. På alla hjärtans dag den 14 februari är medeltidskyrkan i Gammelstads kyrkstad öppen för drop in–vigsel och drop in–dop mellan klockan 10 och 16.

För många är det ekonomin eller en hektisk tillvaro som gjort att varken vigsel eller dop blivit av. Men längtan har funnits där. Drop in är ett sätt att möta det behovet.
– Vi kallar det drop in för att man ska förstå att det är enkelt och lättillgängligt. Det är väldigt många som har hört av sig, glatt överraskade över att man kan gifta sig eller låta döpa sig eller sitt barn på det här sättet, berättar Anna-Karin Jonsson, präst i Nederluleå församling.

Drop in–möjligheten har erbjudits av församlingar i Svenska kyrkan under några år och alla har fått positiv respons. För Nederluleå församling är det andra gången. Hösten 2014 vigdes ett par i Sörbyakyrkan.
Om man vill vigas i Nederluleå kyrka på alla hjärtans dag så ska man ta med legitimation, vigselringar (en eller två), ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Man ansöker på skatteverkets webbplats. Minst en av parterna måste vara medlem i Svenska kyrkan. Vid dop av barn ska båda vårdnadshavarna vara överens om dopet, om barnet är omyndigt.
– Sedan är det bara att komma till kyrkan! Före dopgudstjänsten eller vigselakten har vi ett samtal som tar ungefär en halvtimme. Då pratar vi bland annat om vad dopet eller vigseln betyder, men också om vilka psalmer man vill sjunga och vilka sånger solisten ska sjunga. Själva dopet eller vigseln tar en halvtimme. Efteråt bjuder vi dopkandidater, vigselpar och deras eventuella sällskap på kaffe och tårta. Om man inte kan komma den 14 februari så finns det möjlighet att vigas eller döpas i all enkelhet en annan dag. Det är bara att höra av sig.

Den 13 juni är det dags igen. Då erbjuder Nederluleå församling drop in–vigsel i Nederluleå kyrka. Det är samma dag som "prinsbröllopet" äger rum.

För mer information, kontakta Anna-Karin Jonsson, präst, 0920-27 70 72, 070-563 01 75.

(Pressmeddelande)