Lunds stift har fem nya präster

Nyhet Publicerad Ändrad

Biskop Johan Tyrberg höll söndagen den 25 januari sin första prästvigning och Lunds stift har fått fem nya präster.

2015-01-25

Två gånger om året är det prästvigning. Nu i söndags var det dags igen och Lunds stift fick då fem nya präster.

‒ Wow, en häftig men lite märklig känsla. Nu är det plötsligt över, nu är det på riktigt, sa Pascal Bjerrehus, en av nybakade prästerna efter vigningen. Han stod då tillsammans med biskopen och med sina lika nya kollegor på domkyrkans södra trappa och vinkade till släktingar och vänner som firade dem.

Fyra av dem har gått utbildningen tillsammans i Lund och ska påbörja sina pastorsadjunktsår i någon av stiftets församlingar (se nedan). Den femte heter Maria Gunnlaugsdottir och är redan präst. Hon är från Island där hon också prästvigts. För att få behörighet i Svenska kyrkan förnyade hon sina prästlöften i samband med söndagens vigning.

Prästvigning i Lunds domkyrka
Helena Sköldin, Pascal Bjerrehus, Anette Rajaniemi och Frida Einarsson. Längst fram till höger Maria Gunnlaugsdottir, präst från Island som förnyade sina prästlöften i Svenska kyrkan. Foto: Karin Drevelius

En högmässa med prästvigning är en högtidlig händelse. Det är få förunnat att få en sådan stämningsfull inledning på sitt yrkesliv. Stort allvar och stor glädje präglar de nära två timmarna i Lunds fullsatta domkyrka.

Biskop Johan Tyrberg har redan hållit en diakonvigning i början av hösten men detta var hans första prästvigning sedan han tillträdde som biskop.

Hur kändes det, var det nervöst?
‒ Lite nervöst är det alltid vid vilken högmässa som helst. Men visst detta är något extra, att vara den som sänder ut nya präster i tjänst.

Karin Drevelius
karin.drevelius@svenskakyrkan.se