Lucia är här!

Nyhet Publicerad Ändrad

Ljuset släcks. Mörkret utanför skapar stämning liksom stearinljusens sken. I välfyllda bänkrader sitter många förväntansfulla, lite ihopträngda. Det är varmt. Samhörigheten förenar oss. Tystnad, inför det som komma skall. Då, på avstånd, hörs den välkända sången. Lucia är här!

– Luciahögtiden i Alvesta kyrka 13 december är en mycket omtyckt och fin tradition, säger Mia Claesson, kantor i Alvesta församling. Totalt brukar det bli mellan 15-20 besök i affärer, på julbord, på företag och på Alvesta kommun, berättar Mia. Betalningen för vårt besök går tillbaka till Luciakommittén och möjliggör på så vis traditionen.

Mia Claesson är den person från församlingen som redan i slutet av oktober börjar öva med kandidaterna och som medverkar med pianospel vid samtliga framträdanden luciatåget gör i Alvesta tätort. Och själv har Mia alltid gillat Lucia.
-Det är absolut en höjdpunkt. Det är roliga sånger, vackert och uppskattat, förklarar hon. Kanske har det också att göra med alla positiva minnen man har från då man var liten.

Hur är mottagandet?
-Jag medverkar för femte året i rad och det är alltid lika uppskattat. Man vill höra de traditionella sångerna och blir glad när man ser grannens barn eller sina barnbarn i tåget.
Vad bidrar Alvesta församling med?
-Förutom Alvesta kyrka på Luciadagen, min tid, insamlingen till Lions på högtidskvällen och sist men inte minst med vår minibuss som Göran Alexandersson alltid kör. Vi vill vara en del av Alvesta, en aktiv del av samhället. Detta gör vi med glädje tillsammans med övriga frivilliga insatser i Luciakommittén.
Text: Marie Fransson