Solbergs kyrka

Solbergs kyrka Foto: Monika Genlund

Solbergs kyrka öppettider

maj - september:  08.00 - 20.00
oktober - april:      08.00 - 16.00

Vaktmästare: Gudrun Odili
gudrun.odili@svenskakyrkan.se

Solbergs kyrka

Kyrkan uppfördes under åren 1915-1917 efter ritningar av stockholmsarkitekten O. Hökerberg med A. Johansson från Gullänget som byggmästare. Den byggdes på mark skänkt av Mo och Domsjö, vackert belägen vid det 593 m höga Solbergets sydsluttning med överblick över bygden.

I september 1918 invigdes Solbergs kyrka av biskopen teol. dr Ernst Lönegren.

Solbergs kyrka består av ett 37 m långt enskeppigt långhus av trä med det 21 m höga tornet i väster. Den har stavkyrkan som förebild men liknar också kåtan då man förstärkte konstruktionen genom att låta taket dras ned till marknivå. bygdens tidigare inslag av samisk kultur återspeglas även i tornets vitmålade mönstring.

Solberg tillhörde Åsele och Västerbottens län ända in på 1860-talet. Området hör nu till Anundsjö församling med komministratur inrättad 1920 och var mellan åren 1941-1991 ett självständigt folkbokföringsdistrikt.

 Kyrkklockan

Solberg fick kyrkklockan1920 vilken ersätter en tidigare metalltriangel och slägga. Den är gjuten hos N.G. Bergholtz i Stockholm med inskriptionen ur Joels bok 2:15-16:

"Stöten i basun på Sion,
pålysen en helig fasta,
lysen ut en högtidsförsamling;
församlen folket,
pålysen en helig sammankomst,
kallen tillhopa de gamla,
församlen de små barnen,
jämväl dem som ännu dia vid bröstet;
brudgummen må komma ur sin kammare
och bruden ur sitt gemak."

Kyrkans inre

Kyrkan återhållsamma enkelhet går igen i dess inre med grovt tillyxat timmer i väggarna med synliga drev och hade till att börja med inga dyrbara utsmyckningar.

Altarreliefen

Först 1955 kom den förnämliga altarreliefen tillverkad av Ångermanlandsskulptören Holger Persson från Sollefteå på plats. Den är utförd i fransk ek bekostad av donationer och insamlade medel. Den har mottot ur Matt 11:28 :

"Kommen till mig I alla som arbeten och är betungade"

och föreställer Kristus omgiven av bygdens folk och dess själasörjare.

Altar- och kormålningarna utfördes av stockholmskonstnären Y. Lundström.

Klicka på länken nedan för att lyssna på Sven Edsfors som berättar om orglarna i Solbergs kyrka och spelar Gammal fäbopsalm av Oskar Lindberg på läktarorgeln och Må vi olja våra lampor hava av Lennart Hultin på kororgeln.

Ljuskronorna är tillverkade 1923 och är helt i trä.
De bär endast levande ljus.

Dopfunten av trä är tillverkad 1922 i Flen. Dopskålen i mässing bär inskriptionen: "Låten barnen komma till mig" ur Mark 10:14

Modell av Solbergs kyrka