Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon:+46(46)155500 E-post till Lunds stift

"Vill upptäcka tron igen"

Joseph Ballan och Jesús Sanchez González lämnade en gång sina barndomskyrkor. Nu är de redo att hitta tillbaka till tron och konfirmeras i Svenska kyrkan.

2014-11-20

Sofija Pedersen Videke, Joseph Ballan och Jesús Sanchez González har bestämt sig för att ha undervisningen på engelska. "Ingen av oss har svenska som modersmål och den här typen av diskussoner är enklare för oss att ha på engelska", säger Sofija Pedersen Videke.

Joseph och Jesús har valt att konfirmera sig i vuxen ålder. Under vintern går de i konfirmationsundervisning i Svenska kyrkan i Helsingborg.

Utanför Gustav Adolfs församlingshem väntar prästen Sofija Pedersen Videke på sin lilla konfirmandgrupp. Joseph Ballan från USA och Jesús Sánchez González har båda vuxit upp i religiösa familjer, Joseph i baptistkyrkan och Jesús i katolska kyrkan. Konfirmandundervisningen är en del av en process för dem att kunna känna sig hemma i sitt nya samfund, Svenska kyrkan.
– Det började med att Jesús kom till mig efter en gudstjänst och frågade om konfirmandundervisning. När jag sedan kom tillbaka till jobbet efter semestern i somras låg även en förfrågan från Joseph och väntade.  Jag tänkte att detta var en fantastisk möjlighet att skapa en grupp för vuxenkonfirmation, berättar Sofija Pedersen Videke.

Både Joseph Ballan och Jesús Sánchez González har flyttat till Helsingborg eftersom de blivit tillsammans med svenska präster. Förutom detta delar de också erfarenheten av att ha lämnat sin barndomskyrka bakom sig.

– Prästerna var inte okej med att jag är öppet homosexuell. Jag var tvungen att välja mellan att vara mig själv eller att stanna i katolska kyrkan. Men så småningom upptäckte jag att det finns andra samfund där du kan vara kristen och samtidigt sann mot dig själv, säger Jesús.

Joseph Ballans bakgrund involverar en uppväxt inom en konservativ amerikansk baptiströrelse. Han tänkte bli pastor och missionär och flyttade därför till Chicago där han studerade teologi.
– Då började jag läsa böcker och artiklar som var skrivna ur andra kristna perspektiv. Det gjorde att jag började ifrågasätta den religion jag vuxit upp med, säger han. Det är första gången Sofija har vuxenkonfirmander och hon tycker det är stor skillnad jämfört med undervisningen för tonåringarna.

– Det här är en utmaning eftersom båda konfirmanderna är vuxna och akademiker och har läst tidigare.

För både Jesús och Joseph känns det viktigt att få möjligheten att konfirmeras i Svenska kyrkan.
– Det är ett sätt för mig att identifiera mig med den här kyrkan. Jag har ju studerat teologi tidigare, men min tro var väldigt akademisk då. För mig är detta ett sätt att upptäcka vad det innebär att följa Jesus på ett personligt plan, säger Joseph Ballan.

– Jag tog en lång paus från min tro och det gör att jag vill upptäcka den igen. Det har känts som en förlust med den där långa pausen, säger Jesús Sánchez González.

Gruppen ska fortsätta träffas varannan vecka i ungefär ett halvår till. Sedan blir det konfirmation framåt våren.

Josefine Sjöqvist

Vill du konfirmeras som vuxen?

Kanske blev du aldrig döpt eller konfirmerad? Kanske funderar du på att bli det som vuxen istället? Eller vill du helt enkelt veta vad kristen tro är? Vare sig du känner dig osäker eller tveksam, nyfiken eller redan har en tro kan du vara med i en katekumenatsgrupp.

I Lunds stift har tretton församlingar katekumenatsgrupper. Om du inte bor nära en av dem kan du kontakta din närmsta församling. Läs mer här om du är intresserad.

Katekumenat

Ordet används inom Svenska kyrkan för samtalsgrupper med nyfikna på kristen tro. Person som går i katekumenatsgrupp benämns  ”katekumen”. Ordet är grekiska och betyder ”person som genomgår undervisning”. Katekes (undervisning) är nära besläktat.

Kommentera: