Foto: Anna Rydberg

Gravskötsel

En välskött begravningsplats skapar ro och ger tillfälle till eftertanke. Skötseln av en enskild gravplats, upplåten med gravrätt, bekostas inte av begravnings- eller kyrkoavgift utan det är gravrättsinnehavaren som ansvarar för att gravplatsen sköts.

Behöver du hjälp med gravskötsel?
Vi erbjuder skötsel av gravrabatten eller endast gräsputs om ni önskar det. Utöver det kan vi utföra vår-, sommar och/eller höstplantering. Framåt vintern täcker vi gravrabatterna med granris om man beställt det och vi lägger också ut vinterdekorationer och tänder ljus.

Det finns tillfällen då man inte har möjlighet att besöka gravplatsen, då kan vi köpa en bukett med årstidens blommor och sätta ut på er gravplats, exempelvis på en bemärkelsedag. Vi kan också hjälpa till med vissa arbeten med gravvårdarna såsom tvätt, målning och mindre renoveringar. Vi hjälper även till att köpa in och plantera buskar, perenner eller rosor.

För att beställa gravskötsel krävs att någon är antecknad som gravrättsinnehavare för gravplatsen och vi ser gärna att det är just gravrättsinnehavaren som gör beställningen.

De flesta av våra kunder väljer att betala för gravskötseln via årsvis faktura men ett flerårigt gravskötselavtal går också bra att teckna. Kostnaden för avtalet bygger på årets gravskötselpriser, antal år som avtalet ska beräknas räcka samt en årlig uppräkning om 3% för att täcka framtida prisökningar.

Här nedan kan du se vilka tjänster vi erbjuder samt vår prislista. Nedan finns även en beställningsblankett för gravskötsel.

Gravskötselbroschyr
Prislista gravskötsel 2024
Beställningsblankett gravskötsel

Beställ gravskötsel online

Det ska vara enkelt att beställa gravskötsel och det ska framförallt vara tillgängligt när du har tid. En nyhet för i år är att du nu kan beställa gravskötsel online

Narciss Tahiti

Tips på växter

Planteringar vid gravplatser kan ibland vara rena buffén för djuren som vistas på våra begravningsplatserna men det finns växter som inte är lika lockande för exempelvis rådjur och mördarsnigel.

Vanvårdad gravplats

Enligt Begravningslagen ska en gravplats vårdas på ett sådant sätt så att den inte blir misskött och därmed vanvårdad.

Gravlyktor och gravdekorationer

Gravlyktor ska endast placeras ut på gravarna mellan 1 oktober och 31 mars. Om de står kvar under övrig kan de utgöra ett hinder vid gravskötsel.

Vad betyder skyltarna?

Ute på våra begravningsplatser förekommer flera olika skyltar och trots att det inte alltid står så mycket på dem så bär de på mycket information.

Nedlagda gravstenar

Gravstenar som inte klarar de ställda säkerhetskraven läggs ned av personalen på kyrkogårdsförvaltningen.

KONTAKT GRAVSKÖTSELEXPEDITION

Gravskötselexpedition
Måndag-torsdag kl 08:00-12:00, 13:00-15:00
Fredag kl 08:00-12:00
Telefon: 033 - 17 94 06
E-post: boras.gravskotselexp@svenskakyrkan.se   

Besöksadress: Jössagatan 24