Nyckeln till föryngring - ökat ansvar?

Nyhet Publicerad Ändrad

Varannan fredag är det ungdomarnas kväll i Höganäs församling. På aXet ansvarar ungdomar i olika åldrar för allt från gudstjänst, musik och mat till eftersitsen som slutar vid midnatt.

2014-11-06

Det är nästan så att man kan höra den berömda knappnålen falla. Eller för den delen en mobil i ljudlöst läge vibrera. I kyrkorummet som nyss fyllts av unga, glada röster tätnar stämningen när drygt femtio ungdomar lyssnar till kvällens predikan.  

Det är Julia Glaving, 19 år, som vittnar om varför just hon tror på Gud. Och trots att sena eftersläntrare droppar in fångar hon hela salens uppmärksamhet. Det är knäpptyst, alla lyssnar.  

Att just en ungdom predikar för andra unga är del av ett genomtänkt koncept. Höganäs församling satsar stort på ideella krafter, något som märks extra tydligt på ungdomskvällen aXet. Förberedelser i form av gudstjänstplanering, ommöblering och matlagning – allt sköts av ungdomarna själva.  

Mässan fortsätter med att alla sjunger med i lovsången som visas på en skärm. Någon försöker sig på en andrastämma. Även tekniken sköts av ungdomar. Musikvalet känns modernt. Mycket är på engelska. När kyrkoherde Magnus Nordström delar ut nattvarden får han hjälp av Sofie Franck. Stolar skrapar, basketkängor tassar fram på klinkergolvet och ett mindre sorl uppstår.  

Många av deltagarna är konfirmander som gärna väljer denna kortare mässa framför den längre på söndagsmorgnar. Men flera är också äldre – åldersspannet går från 13 till 20 år. Vanligtvis stannar de ända till midnatt. Mat, aktiviteter och meditation står också på programmet.   

– Det pratas om att möta ungdomar på deras villkor. Vi frågade oss vad det betyder på riktigt. Vi insåg att vi inte kan se till vår egen bekvämlighet och lägga träffar mitt i veckan när de har aktiviteter och läxor. Därför satsar vi på fredagarna, säger Magnus Nordström.  

– Utvecklingen av det ideella arbetet bland unga är ett sätt att slussas in i församlingen. Därför ger vi bibelstudiegrupp från 16 års ålder, vi ger dem ansvar som bland annat kyrkvärdar och förtroendevalda. Julia, som höll predikan är till exempel ledamot i kyrkofullmäktige, säger komminister Anna Waitman.  

– Sedan försöker vi mest finnas till hands och se vad som händer. De ungdomar som har ledaransvar utvärderar ständigt sina insatser tillsammans med personalen. Ju äldre de blir desto mer ansvar får de och blir bra förebilder för de yngre. Vi behöver sällan gå in med pekpinnar, säger Magnus Nordström.  

När fajitan och tacon slunkit ner höjs nivån ännu ett snäpp i lokalerna. Rundpingis och dataspel tar vid innan man avrundar med meditation framåt elva. Fyra unga vuxna från kommunens nya asylboende ansluter och syriska Shirine Jaber Mouhamed, 25 år berättar att hon hoppas lära känna nya vänner ikväll.

– Inom kort startar vi ett aktivitetscafé med bland annat läxhjälp och språkkurser för nyanlända. För övrigt hoppas jag församlingens samtliga åldersgrupper blandas mer i framtiden. Att ungdomarna får verka som ledare, värdar och förtroendevalda i ännu större utsträckning, säger Magnus Nordström.  

Pernilla Ringström      

aXet ungdomskvällar

  • Höganäs församlings satsning på kyrkans unga. Varannan fredagskväll firar man en enkel mässa, äter och umgås tillsammans.
  • Genomgående är att innehållet skapas av ideella krafter – ungdomarna själva.
    De utformar gudstjänsten, lagar maten, ordnar aktiviteter och städar. Läs mer om aXet här.

Varför lägger du din fredagskväll på aXet?

Annie Rosengren, 16 år:

"Jag kommer hit för att uppleva mässan. Det är så stressigt i skolan och därför känns det skönt att komma hit för att vara med Gud och mina vänner. Här i församlingen hjälper jag också till som ledare för Miniorerna. Värdegrund och vänskap är det jag vill ge barnen. Men där är jag en ledare med ansvar. Här på aXet får jag vara en polare bland många andra. Det är jätteskönt att vara behövd."

My Bengtsson, 18 år:    

"Jag tycker det är kul att vara delaktig i ett sammanhang. Konfirmationstiden var inkörsporten för mig och nu vill jag själv visa de yngre att det är roligt att vara i kyrkan. Ikväll ansvarar jag för köket och maten vi serverar. Jag gillar också aXet eftersom jag träffar människor här som jag inte ser annars."