Foto: MickeOlsson.net

Dop, konfirmation, vigsel och begravning

Dop

Läs mer om dopet

"Du lilla barn som nyss fötts till det här livet, ni nyblivna föräldrar, du som just fått barnbarn, du som inte döptes när du var riktigt liten men som vill bli döpt nu, du som fick vänta med ditt dop tills du kunde bestämma själv, du som längtar efter dopet: Välkommen!"

Konfirmation

Läs mer om konfirmation

Ordet konfirmation betyder bekräftelse, det kommer från latinets "confirmare" och känns också igen i det engelska ordet "confirm". 
Vad är konfirmation?
När du konfirmeras bekräftar du ditt dop och därmed ditt medlemskap i den kristna gemenskapen. I dopet fick du ett löfte om att vad som än händer så kommer Gud att vara med dig. Som konfirmand får du möjlighet att upptäcka vad det innebär.

Vigsel

Läs mer om vigsel

Vigseln är ett stort och högtidligt ögonblick. Därför är det viktigt för de flesta brudpar att vigseln blir som man tänkt sig. Det gäller att förbereda sig väl vare sig man väljer en liten, intim ceremoni eller en stor tillställning med släkt och vänner.

Begravning

Läs mer om begravning

Det är inte bråttom. Som anhörig är man ofta i chocktillstånd när ett dödsfall inträffat. Man vill göra något, genast. Eller man blir handlingsförlamad. Ett genomgående råd är att vänta med att planera. Det finns tid att landa. Förr i tiden gick man alltid direkt till prästen när någon dog. Idag anmäler man dödsfallet till den lokala skattemyndigheten.