Änglabygdsveckan

Många känner till Vattholmaänglarna, som har gett vår bygd dess benämning – Änglabygden. Märkligt nog är alltså änglarna något som förenar oss i Vattholmabygden. Inte bara märkligt utan inspirerande och fascinerande. Detta är värt att fira! Välkommen till Änglabygdsveckan!

Änglabygdsveckan 2023


Filmkväll, med efterföljande samtal

Father Stu

TREKANTEN
Torsdag 28 september 19.00
Öppet från 18.30

Fader Stu är en biografisk dramafilm från 2022 med Mark Wahlberg i huvudrollen som Stuart Long, en boxare som blev katolsk präst som lever med en progressiv muskelsjukdom. Filmen är skriven och regisserad av Rosalind Ross i sin regidebut.

Musik i änglanatten

LENA KYRKA
Lördag 30 september22.00
Esther Schwartzrock (piano, gitarr, orgel, sång) tillsammans med Daniela Söderlund (flöjt, sång).

Singer Songwriter Esther Schwarzrock och Folkmusiker Daniela Söderlund träffades vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Daniela som nu är nyexaminerat på Folkmusiklinjen och Esther som går på Kyrkomusik. De upptäckte att det blir väldigt roligt att spela tillsammans och leka fritt inom folkmusik, improvisation och egna kompositioner. Daniela spelar flöjt och sjunger, Esther spelar piano, orgel, gitarr och sjunger. Allt detta blir en salig blandning som de nu bjuder på i änglanatten. Jordad musik som beskriver både det synliga och det osynliga. Och berättar om ett möte med en ängel.

Änglabygdsmässan 

LENA KYRKA
Söndag 1 oktober 11.00
Björn Nilsson | Eva Åsjö
Musiker | Tensta Lena kyrkokör i medverkar under ledning av Martin Svensson.
Text: Rolf Larsson       Musik: Janniz Jönsson.
Miljödiplomering.
Efter mässan blir det lunchsmörgås på kyrkbacken.

Välkommen att fira änglabygdsveckan! 

Veckan som ger dig vingar

Under tretton års tid har den firats på olika sätt, Änglabygdsveckan. Förskolor och skolklasser har engagerats, vandringar har skett. Varje år har en samtalskväll ägt rum liksom en festgudstjänst i kyrkan på söndagen, under de senaste nio åren med en lokalt skriven och komponerad Änglabygdsmässa. 

Vattholmaängeln är symbolen för vår bygd. Den har gjort vårt Vattholma känt i vida kretsar. Den hör till bygdens historia. Men en ängel kan också ha en djupare innebörd. Många har hört talas om skyddsänglar. Många har också upplevt oförklarliga ingripanden i sitt liv.

I Vattholma står Lena kyrka sedan drygt sju hundra år. Änglarna har sitt hem i kyrkan. De är Guds sändebud.  Om kyrkans murar kunde tala, skulle de kunna berätta om märkliga och gripande händelser under många hundra år. Om människor i stor glädje och människor i djup sorg. Om hur människor efter sitt vardagsarbete kommit till kyrkan för att få helgd över livet. Och fortfarande sker det, människor kommer till kyrkan med barn till dopet, med sin döda för att få säga tack och få hopp och tröst eller man kommer till gudstjänst när klockorna ropar sitt KOM - kom  över bygden.

För några år sedan ”Återvände Jesus till Lena kyrka”, i form av ett huvud som tillhört den stora staty som stått på altaret i kyrkan. Statyn är en kopia av Thorvaldsens kända staty och hittades för några år sedan nedgrävd i en åker i Börje, utanför Uppsala. Nu har delar av den, bl.a huvudet, återbördats till Lena kyrka och fått sin  självklara plats. Inte på altaret, men väl synlig i nedre delen av kyrkan.

Det finns en speciell Änglabygdsmässa, skriven och komponerad för Vattholma och alla som bor här. I den finns vår lilla plats på jorden skildrad i text och musik. Och dessutom med ett änglaperspektiv. Det är Rolf Larsson, bosatt i Vattholma som skrivit texten och Janniz Jönsson, som under flera år var kyrkomusiker i Vattholma pastorat, som komponerat musiken.
Änglabygdsmässan firas varje år som avslutning på veckan.

 

Tre kyrkor och två kapell i Vattholma pastorat

Kyrkor, kapell och församlingslokaler i Vattholma pastorat

Svenska kyrkan, Tensta-, Lena- och Ärentuna församlingar, har tre vackra kyrkor och två kapell. Kyrkorna är från tidig medeltid och kapellet i Storvreta invigdes 1979. Katarinakapellet i Skyttorp invigdes i december 2018. Välkommen in!