Mumifierad biskop begravs efter 300 år

Nyhet Publicerad Ändrad

På torsdagen flyttades biskop Peder Winstrups kista från Lunds domkyrka till universitetet. Kroppen är ovanligt välbevarad och medicinska undersökningar hoppas kunna ge svar på hur det var att leva i Lund på 1600-talet. Efter analyserna ska biskop Winstrup begravas på Norra kyrkogården i en kista som fortsätter att bevara honom för framtiden.

2014-09-11

Biskop Peder Winstrup (1605-1679) har legat begravd i domkyrkan sedan 1680. När ett forskarlag öppnade hans kista upptäckte de att biskopen var synnerligen välbevarad. Nu ska man ta reda på mer både om biskop Winstrup som person och om livet i 1600-talets Lund. Man ska bland annat ta prover från kläder och inre organ, kroppen ska datortomograferas och porträtt och skrifter ska förhoppningsvis kunna ta fram en mer fullständig bild än vad man har i dag.

Kapellet biskop Winstrup stått i är helgat åt sankt Jakob, pilgrimernas skyddshelgon. På väggen i kapellet finns en stenrelief som troligen är den äldsta i domkyrkan och som fått vara förlaga till pilgrimskorset för pilgrimsleden i Skåne-Blekinge. Nu behövs kapellet för sitt ursprungliga syfte, gudstjänst och bön, och man vill satsa på att skapa ett kapell med pilgrimskoppling.

– Lunds domkyrka är ett av Sveriges främsta besöksmål, vilket kan leda till en del problem. Till exempel kan de guidade turerna krocka med dem som söker sig till kyrkan för en stunds tystnad, säger Lunds förre domprost Håkan E Wilhelmsson. Peder Winstrup var biskop i Lund när freden i Roskilde slöts 1658 men lyckades behålla sin ställning eftersom han såg till att ha goda relationer med både de danska och de svenska kungarna.

Foto: Maria Lundström

– Hans betydelse för stadens, kyrkans och universitetets utveckling kan inte nog betonas, säger Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund och en av de ansvariga för forskningsprojektet. Resultaten av efterforskningarna och undersökningarna ska presenteras i samband med universitetets 350-årsjubileum (2016-2018) i form av utställningar, en populärvetenskaplig bok, stadsvandringar med mera.

Camilla Lindskog

Vem var Peder Winstrup?

Winstrup var en renässansmänniska; professor i fysik, teologie doktor, arkitekt, boktryckare och allmänt vetenskapligt nyfiken.

Mest känd är han som biskop i Lund 1638-1679 och som initiativtagare till att grunda Lunds universitet.

Han gjorde sig känd som en skicklig maktspelare som navigerade mellan båda sidor i den svensk-danska konflikten, både före och efter 1658 när Skåne blev svenskt.