Letter from Bishop Stephen from South Sudan

Nyhet Publicerad Ändrad

Här kan du se ett bildspel från biskop Stephens besök och läsa hans brev till stiftet.

My wife Lillian and I are very much pleased to come and visit the Diocese of Lund. More especially to participate in the consecration of Bishop Johan Tyrberg, Bishop of Diocese of Lund. Thank you very much for the invitation, we feel honoured to be part of this historic event.

Secondly, we are excited to have the opportunity of visiting parishes in the Diocese of Lund. Our sincere appreciation to the churches that gave us warm welcome, we have enjoyed our time with you and you will remain always in our thoughts and prayers.

Thirdly, we would like to thank all those who open the door of their homes for us to visit or spend nights, your kindness and love is well appreciated. We will always remember the good times we had together and the good food we enjoyed.

Fourthly, we would like to thank all those who have been helping us to move around, you offered your time to make our visit possible, we enjoyed being with you in your car, train or while walking. It has been so wonderful to meet you all and to know you.

We are traveling back home today and we know you are praying for us as we pray for you too. Thank you very much for everything. God bless you all.

Bishop Stephen and Lillian Dokolo
Diocese of Lui South Sudan
2014-09-03

Lui-stiftet i Sydsudan

Sedan 1995 har Lunds stift ett vänstift i Afrika, Lui-stiftet. 2012 förlängdes vänstiftsrelation ytterligare en fyraårs-period.

Relationen med Lui-stiftet i nuvarande Sydsudan etablerades 1995 med de internflyktingar som då befann sig i Khartoum under stiftets första biskop Ephraim Natanas ledning. Vid den första resan till Sudan 1996 etablerades vänförsamlingsrelationer mellan åtta församlingar i Lunds stift och flyktingförsamlingar i Khartoum. Efter Natanas död valdes Bullen Dolli till stiftets andra biskop bland dem som befann sig kvar i syd i krigszonen. Lunds stift var behjälpliga med att etablera ett stiftskontor för Lui i Nairobi, Kenya.

– Efter fredsavtal mellan regeringen i Khartoum och gerillarörelsen SPLA 2005 flyttade stiftsledningen tillbaks till Lui 2006. Landet låg i ruiner och nu gällde det att bygga upp från grunden materiellt sett. Däremot var kyrkan andligt stark då människornas kristna tro hade gett dem hopp och tröst under det långa kriget, säger Marie Körner, stiftsadjunkt för internationella frågor.

Efter en folkomröstning i syd då befolkningen till mer än 90 procent röstade för självständighet föddes republiken Sydsudan den 9 juli 2011. Bara några veckor tidigare hade den tidigare stiftssekreteraren Stephen Dokolo valts till stiftets tredje biskop.

Förutom Lunds stift har Lui vänstiftsrelation med Missouri Diocese i USA och kontraktet Blackmore Vale i Salisbury stift i England, båda inom den Episkopala kyrkan.

– Sedan 2010 samarbetar vi som internationella partners till Lui. Det finns också en holländsk och en italiensk biståndsorganisation på plats som bedriver vissa projekt, berättar Marie Körner.