"Rap är som Jesus"

Nyhet Publicerad Ändrad

Den årliga barn- och ungdomskonferensen ”Hindra dem inte” gick av stapeln i förra veckan i Malmö och samlade drygt 400 deltagare. Den röda tråden var kyrkans relevans och närvaro i barns och ungas liv.

2014-09-03

I år uppmärksammades särskilt det oroliga politiska läget i vänstiftet Lui i Sydsudan. I pauserna kunde deltagarna ta del av ett nyproducerat nätbaserat material för barn om barn i Lui och armband såldes på plats till förmån för barnen i Lunjini Girls Academy Primary School som drivs av Lui stift. Vänstiftets biskop Stephen Dokolo var också på plats och talade vid tisdagens gemensamma programpunkt. Övriga medverkade var bland andra Kattis Ahlström, ordförande i Bris, musiker och teologistudenten Dogge Doggelito och som avslutningsakt komikern Soran Ismail.

För att blir relevant för barn och ungdomar måste man befinna sig på de arenor där de rör sig. Internet är en arena, musik en annan. Ett par av seminarierna handlade om att befinna sig på rätt spelplan. Svenska kyrkan i Göteborg höll i ett seminarium om nätvandring online. Fredrik Beverhjelm, präst och konfirmandledare från Lunds domkyrkoförsamling samtalade med Dogge Doggelito om musikens betydelse för unga och om musiken som verktyg i arbete med ungdomar.  

‒ Alla ungdomar lyssnar på musik och tycker om musik. Det är det bästa sättet att nå dem. Men i kyrkans värld finns en oro över vilken musik som är ”kvalitetssäkrad”. De bästa texterna är de som man känner något inför, en kärlekslåt kan få det att bränna till i hjärtat. Det är Guds styrka, inte den musik som säger att Gud är bäst. Den musik man blir berörd av, den funkar, sa Dogge Doggelito.  

Dogge studerar nu teologi på prästspåret och är känd rappare och medlem i Latin Kings som revolutionerade den svenska rapscenen på 1990-talet.  

‒ Musik berör men du måste plocka fram det som ungdomarna gillar, inte något farsan lyssnar på. Om ni ska skriva musik, be dem inte att skriva en visa, då händer inget. Säg att de ska skriva en rap och då sätter sig alla omedelbart ner och börjar skriva. Rap är en universell rörelse som finns i alla kulturer, precis som Jesus. Det är väldigt enkelt, alla kan göra det, rap har plats för alla:  den fule, den tjocke, den rike. Den som skriver bäst rap är kung, sa Dogge.

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se