Årets förnyare belönas för sitt konfirmandarbete

Nyhet Publicerad Ändrad

Församlingspedagogen Britt-Marie Frisell i Härnösands stift är utsedd till årets förnyare i Svenska kyrkan 2014. Utmärkelsen får hon för sitt mångåriga arbete med att skapa plats åt unga människors engagemang i kyrkan.

Britt-Marie Frisell har som församlingspedagog i Hofors och konfirmandkonsulent i Härnösands stift varit med och skapat en utbildning i tre steg för unga konfirmandledare och bidragit till en rörelse med unga ledare över hela landet. Hon har också varit med om att utveckla det mycket populära samiska konfirmandlägret genom att utbilda unga samer till ledare.

– Det känns otroligt hedrande, kommenterar Britt-Marie Frisell utmärkelsen. Jag är så lycklig  över att det här arbetet lyfts upp. Konfirmandarbetet och utbildningen av unga ledare är en av de viktigaste sakerna vi gör i vår kyrka.

- Det innehåller allt - undervisning, gudstjänst, diakoni och mission.
Konfirmandarbetet måste hålla hög kvalitet och utan unga konfirmandledare kan man inte hålla denna kvalitet, fortsätter Britt-Marie Frisell.

Juryns motivering
Årets förnyare i Svenska kyrkan 2014 är Britt-Marie Frisell. Hon är församlingspedagog och har under många år skapat plats för unga människors engagemang i Svenska kyrkan samt bidragit till en rörelse med unga ledare över hela landet. 

Tidigt byggde hon upp ett utbildningsprogram i tre steg för unga konfirmandledare i Hofors församling, som hon sedan utvecklade vidare i Härnösands stift. Hon har producerat konfirmandledarmaterial, utvecklat konfirmandledarsajten och engagerat sig i det samiska konfirmandlägrets utveckling genom att utbilda unga samer till ledare. Hon har även medverkat i flera forskningsprojekt för att kvalitetsutveckla konfirmandledararbetet. 

Britt-Marie Frisell blev Årets förnyare i Svenska kyrkan.

Läs en längre intervju med henne hos Härnösand stift>>

  • Priset "Årets förnyare i Svenska kyrkan" ska gå till en person eller grupp som verkat för ett gränsöverskridande och framåtvänd kyrka.
  • Priset vill lyfta fram teologi och kyrkoliv som inspirerar andra och gjuter hopp i Svenska kyrkan.
  • Bakom priset står Kyrkans Tidning, Gotlands kyrkvecka och Visby domkyrko-församling.
  • Det delas ut under Gotlands kyrkvecka som pågår denna vecka.

Årets förnyare