Sju händer ligger i en cirkel. Runt varje handled finns en frälsarkrans.
Foto: Emma Dahlbäck/IKON

Konfirmandläger som ger ett sammanhang

Ung, same och kristen. Tre nyckelord för det samiska konfirmandlägret där fyrtiotalet ungdomar får möjlighet att både stärka sin identitet samt komma närmare Gud. – Det som är så bra är att jag får komma hit och se att jag inte är ensam, det finns många som man kan relatera till. Man känner sig hemma, säger konfirmanden Mathilda Njaita.

Det är i början av augusti och konfirmanderna har precis anlänt till kyrkans fjällgård i Jäckvik för några dagars miljöombyte från lägergården i Burträsk.
Knappt har packningen burits in förrän lassona tas fram. De är en naturlig del av den samiska kulturen som präglar lägret. Workshops i hantverk, jojkning och slagverk blandas med bakning, fjällvandring och samisk andlighet.
– Det här är ett sätt att bygga ihop Sápmi redan från konfirmationsåldern. Vi har väldigt många fina kompetenser, både ledarna men även de samiska aktörer som kommer hit. Det är kul att konfirmanderna får prova på lite olika saker, säger Anders Stenman som är konfirmandledare och arbetar som präst i Arvidsjaurs församling.
Under lägret visar han paralleller mellan samisk andlighet och kristendom. Mycket av det som är centralt i det traditionellt samiska finns också i Bibeln.
– Vi försöker ha ett kontextuellt arbete där "Kristus läggs i en samisk vagga" som jag brukar uttrycka det, och där diskuterar vi grenar från den samiska mytologin som har många likheter med den kristna tron. Grundtankarna i de första kapitlen från Gamla testamentet brukar också finnas parallellt hos urfolken, berättar Anders.

Fjällvandring

Under tisdagen är det dags för en kortare fjällvandring. Målet är ett rengärde där konfirmanderna får övernatta i en kåta, eller en lavvu som det heter på samiska. Efter en emellanåt ganska brant vandring är gruppen framme och suovas i pitabröd står på middagsmenyn.
– Såsen är visst kvar i Burträsk, konstaterar Anders Stenman när maten ska serveras men konfirmandernas aptit däremot är högst närvarande.
Efter kvällsmässa, mycket lek och en dimmig natt är det dags att börja den betydligt lättare hemfärden.
För en del har det varit ännu ett dygn på fjället, för andra har det varit en ny upplevelse.

Konfirmation som fest

Det samiska konfirmandlägret har utvecklats mycket under de senaste åren. En utveckling som har skett i samarbete mellan Härnösands och Luleå stift, Samiska rådet i Svenska kyrkan och i nära kontakt med den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra.
Åsa Wiik Sandlund, konfirmandkonsulent i Luleå stift, är en av dem som drivit utvecklingen framåt.
– Under de senaste åren har vi bland annat tagit fram den samiska frälsarkransen med samiskt material, vi har jobbat fram ett konfirmationskors som man kan köpa som same, vi har tagit fram ledarutbildningar och försökt införliva det här i det som finns i stiftet, berättar hon.
Målet med samisk konfirmation är detsamma som för all konfirmandverksamhet i Svenska kyrkan; att det ska vara meningsfullt för konfirmanden.
Åsa berättar att man genom lägret vill visa en verksamhet där de unga får upptäcka att man kan vara både same, ung och konfirmand.
– Något som är specifikt för det här lägret är att det behövs en stor kyrka. Till en samisk konfirmation kan det komma uppemot tusen personer och till festen kommer flera hundra. Att konfirmeras i en samisk familj är ofta en oerhört stor händelse och man är bra på att följa sin konfirmand. Konfirmationen är en fest, och det var som en kille sa; man slarvar inte bort sin konfirmation, säger Åsa.

Språket som en viktig del 

– Bourre idet!
Det är onsdag och konfirmanderna väcks av de lulesamiska orden för "god morgon". Varje dag är det en speciell varietet av det samiska språket som står i fokus, vilket innebär att varieteten används i dagens böner och psalmer.
Ungefär hälften av årets konfirmander talar nordsamiska, och konfirmanden Juhán Nikolaus Wuolab Wollberg är en av dem som kan språket sedan födseln. För honom är det viktigt att språket förs vidare.
– Självklart känns det viktigt. Jag tror att den här generationen av samisktalande har fått lite press och ångest, och de som kan vill gärna föra över det till sina barn. Annars dör det ganska snabbt ut, säger Juhán.

Gemensam identitet 

Det har knappt gått en vecka av lägrets tre veckor, men gruppen börjar redan svetsas ihop. Konfirmanderna Martina Fjällberg och Mathilda Njaita hoppas på att hitta vänner för livet.
– Det känns som att man har känt allihop för alltid, man får helt nya sätt att se på människor. Man får vara med samiska ungdomar med samma identitet som en själv, och får med språket, naturen, levnadssättet och så vidare, säger Mathilda.
Vad skulle du säga till andra ungdomar som funderade på att konfirmera sig?
– Åk! Det kommer att förändra dig totalt. Fast på ett bra sätt, säger Martina.   

Emma Larsson
2014-08-25
 

Fakta om det samiska konfrimandlägret

  • Anordnas på Edelviks folkhögskola i Burträsk.
  • Svenska kyrkan i Luleå stift står från och med år 2014 som huvudarrangör.
  • Svenska kyrkans riktlinjer för konfirmandarbete är grunden för lägret.