Familjeläger: Sommarsatsning som gör gott

Nyhet Publicerad Ändrad

"Framför allt är jag så tacksam för barnens skull. Allt de får vara med om här: massor med aktiviteter som bad och djurparksbesök. Och för mig är det semester att få komma till dukat bord. Det är en lyx!" Det säger Mia, en av de mammor som i sommar fått en vecka på läger till skänks.

Jättekul med läger, tycker femårige Angelo och kryper upp i famnen hos Jonny Kroon. Jonny och Karoline Henriksson är programansvariga på sommarens familjeläger på Stiftsgården Åkersberg.
Jättekul med läger, tycker femårige Angelo och kryper upp i famnen hos Jonny Kroon. Jonny och Karoline Henriksson är programansvariga på sommarens familjeläger på Stiftsgården Åkersberg. Foto: Maria Lundström

2014-07-22

–  En fantastisk satsning mot en målgrupp som vi ser behöver detta så väl. Det säger Karoline Henriksson om det läger för familjer som för första gången ordnas på Stiftsgården Åkersberg i Höör.  

På pappret är Sverige rikt, men det är inte alla som bor i vårt land som är rika. De som är här har blandade förutsättningar, de kommer både från mer utsatta områden och från medelsvenssonområden, förklarar Jonny och Karoline, programansvariga på lägret. Jonny är fritidsledare och Karoline församlingspedagog.  

–  Det är viktigt att få komma hemifrån, varva ner, känna sig trygg. Det är i mötet med andra som vi växer, det är då vi kan hitta en trygghet i vår otrygghet, kommenterar Jonny Kroon.   

En underbar blandning av åldrar och personligheter är här tycker ledarna. Barnen binder alla samman med lek och skoj. Föräldrarna får tid att pratas vid sinsemellan och få avlastning med barnen. Reaktionerna hittills? Översvallande positiva. Något som det pratas om är den goda maten som serveras. Mycket mat och vällagad mat. Det uppskattas.  

En kyrkklocka slår jämna slag. Det är dags för andakt i kapellet. Dags för återhämtning i sommartid. Bara vara. Annars är dagarna mest fyllda av fart och fläkt. Fotboll, vedhuggning, äventyr i skogen. Under tre veckor i sommar från måndag till fredag bereds 20-talet familjer per gång plats på gården.  

Det är viktigt att få komma hemifrån, varva ner, känna sig trygg.

Jonny Kroon

I skuggan på en bänk sitter Mia, mamma till fyra barn på 1, 5, 8 och 12 år och kopplar av en stund. Hennes leende riktigt lyser.  

–  Jag fick tips om lägret från diakonin i Lund. Tänk att vi bjuds på detta! Det är otroligt. Jag vill skicka ett stort tack till Maria på Domkyrkoförsamlingen och till Mats och Lena på Diakonicentralen.  

Mia berättar att hon är mammaledig just nu. Ekonomiskt har hon inte möjlighet att göra något extra i sommar. Mest är hon tacksam för sina barns skull - att de får leka, komma iväg på utflykter i en miljö som är varm och välkomnande.  

–  Jag är kristen. Jag kan inte tänka mig ett liv utan tro. Mina barn är nyfikna på Gud, Bibeln och kyrkorummet. Det gör mig glad.      

En grupp tjejer kommer fram till oss, de vill också berätta. De fyra tjejerna, som önskar vara anonyma, har lärt känna varandra på lägret. Nu är de vänner. De har fått tillgång till ett perfekt rum i källaren där de kan spela musik på högsta volym.  

–  Det är riktigt roligt! Vi kommer att fortsätta att hålla kontakten via Instagram och Facebook.  

Gemensamt för dem är glädjen att dansa tillsammans inför publik. Trots att det bara gått några dagar på lägret har de redan dragit igång en dansskola för de mindre barnen. Favoritartisterna heter Beyonce och Snoop Dogg.  

–  Dans är allt och musik, vi kan inte leva utan musik, säger en av tjejerna och de andra nickar instämmande.  

Vi skiljs åt och de fyra tjejerna rusar iväg för att träna på nästa dans. Fötterna njuter av att känna gräset kittla mot fotsulorna. Barfotaspring hör sommaren till.  


 
maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Enormt sug efter platser på familjeläger  

Vad gör man när man har lediga vandrarhemsrum på en stiftsgård och en donation från den kyrkliga stiftelsen Sodalitium Majus Lundense att tillgå?

Pelle Sundelin, stiftsgårdschef tog tillsammans med sitt team vara på den unika möjligheten för att välkomna barn och vuxna med begränsade resurser på läger.   

I mitten av juni gick ett mejl ut till de som jobbar med diakoni i Lunds stift. Kan ni med kort varsel hitta familjer och individer som vill få en semester med innehåll? Under tre veckor tas drygt 100 personer emot löd erbjudandet. De bjuds på mat, logi och kostnader för aktiviteter. För församlingarna återstår att behovspröva samt finansiera resa mellan hemorten och Stiftsgården.  

Resultatet lät inte vänta på sig. Genomslaget blev enormt. Det blev till och med en väntelista. Snabbt rasslade ansökningar - och tackbrev - in från diakoner.  

– Vilket fantastiskt erbjudande för hårt kämpande mammor och pappor att få komma ut ”på landet”!  skriver en diakon.  

Företagen har ställt upp med prissänkta entrébiljetter, det har skänkts glass, korv och hela 130 kilo godis.  

– Många är beredda att hjälpa till. Det säger tyvärr något om hur stort behovet är i vårt land, konstaterar Pelle Sundelin som är nöjd med sommarens nya giv.  

– Att ge familjer med barn möjlighet att få byta miljö och uppleva något som de annars inte kunnat göra känns oerhört gott, tycker han.  

– Det är det som är så fantastiskt med stiftsgårdens verksamhet, att den spänner om så mycket. Det handlar om alltifrån kyrkliga till världsliga konferenser och möten till läger av olika slag. Under sommartid har vi under många år anordnat läger för barn och vuxna med funktionsnedsättning. För mig är denna variation och bredd ett uttryck för stiftsgårdens själ.