Sommarläger - tradition som lockar många unga

Nyhet Publicerad Ändrad

Församlingspedagog Erika Heil-Utbult plockar fram ”Bibelberättelser för barn i Norden” och frågar vem som vill vara Jakob och Esau. Elvaåringarna i gruppen Jättarna räcker alla upp handen och ropar ”Jag vill, jag vill!”.

2014-07-31

Den årliga sommarkyrkan är en populär aktivitet bland barnen i Perstorp sedan över tio år tillbaka. Under två veckor i början av sommaren deltar runt hundra barn mellan sex och tolv år i aktiviteterna som Perstorps församling håller i. Det är lekar, utflykter, tävlingar och varje dag berättar Erika en ny berättelse ur Bibeln. De fartfyllda dagarna avslutas med en andakt.  

Hundra barn är många barn, verksamheten har växt allteftersom åren gått. De sex barngrupperna behöver ledare. Till sin hjälp har församlingen anställt fjorton unga ledare. Det är ungdomar som tidigare varit konfirmander i församlingen. Innan sommarkyrkan drar igång åker de på ledarläger för att förbereda sig och planera de två veckorna.  

– Momentet med bibelberättelser är viktig. Det här året har vi ett tema om vänskap och om hur vi ska bete oss mot varandra. Vi utgår från Josef i brunnen, Jesus som tvättar lärjungarnas fötter, som botar, och så vidare. Det är ju för övrigt även viktigt att visa att det är kyrkan som är arrangör av dessa veckor, säger diakoniassistent Agneta Alfredsson (till vänster på bilden) och församlingspedagog Erika Heil-Utbult (till höger) som ansvarar för Sommarkyrkan.  

Det mesta äger rum på gräsmattan utanför församlingshemmet i Perstorp. Varje grupp bär olika färger på sin t-shirt så att de snabbt ska hitta rätt och kännas igen. Under träden ligger barnens färgglada ryggsäckar med dagens lunchmatsäck.   

Programmet är ambitiöst. Första dagen lär de känna varandra genom lekar och delas in lag. Sedan har det varit sportdag, fest- och kuldag och ett par längre utflykter till Ängelholms hembygdspark och Skånes djurpark.

Sista dagen gäller teatertema tillsammans med Teater Bonarte med uppvisning för de inbjudna föräldrarna och sedan den årliga övernattningen i tältet med de två äldsta grupperna. Därefter är det slut för det här året och man får börja längta till nästa års Sommarkyrka. Flera barn återkommer år efter år och det gör också ledarna.

Varför är sommarkyrkan så bra?  

– Jag gick själv i sommarkyrkan som barn och älskar aktiviteterna och gemenskapen och att barnen får lära sig att samarbeta, säger Ridchard Bon-Obeid som är ledare för första gången och kan tänka sig att göra det igen.  

Hans kompis Julia Grattan är ledare för andra gången:  

– Och jag kommer nog att vilja vara ledare fler gånger, jag tycker om att jobba med barn och är väldigt social så det passar mig bra, säger hon.  

– Vi har varit här fyra eller fem gånger, det är jättekul. Det bästa är övernattningen med spökrundan. Och vattendagen. Imorgon är det skapardag och sedan är sportaktivitetsdagen jättekul när vi spelar fotboll och leker Gladiatorerna. Det ska bli jättekul att åka till Ängelholms hembygdspark, de har en ny lekplats, berättar barnen Olivia Danielsson, Tilde Karlsson, Emelie Nilsson, Agnes Delén och Vilma Rudolf.   

Andrea Kollmann